01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pád poptávky po recyklovatelných materiálech

Za předsednictví Martina Bursíka vydala Rada ministrů životního prostředí materiál týkající se stavu na recyklačním trhu v Evropě. Toto stanovisko je podkladem pro další postup Evropské komise. Přinášíme vám překlad podstatné části materiálu.

Ekonomické zpomalení způsobilo v roce 2008 propad v celosvětové poptávce po recyklovaných materiálech. Tento propad zasáhl trhy druhotných surovin, zejména plastů a směsného papíru.

Důsledkem pádu poptávky je přebytek separovaných odpadů. Problémy mají země s nedostatečně rozvinutými separačními systémy, které produkují špatně vytříděné suroviny, a dále země, které závisí na recyklaci mimo území EU.

Komodity určené pro recyklaci je nutno kratší, či delší dobu skladovat, případně spalovat. Rostou obavy, že situace může vést k tlaku na skládkování těchto odpadů. Navíc průmysl hlásí nedostatek hotovosti, neboť banky nejsou ochotné poskytovat provozní úvěry.

Trh a recyklace materiálů má významný příspěvek k ekonomice EU a pracovních příležitostí. Nakládání s odpady a recyklační průmysl mají v EU celkový obrat kolem 95 mld. euro a zajišťují 1,2-1,5 mil. pracovních míst. Z hlediska produkce skleníkových plynů se odhaduje, že recyklace kovů, skla, papíru a plastů již ušetřila kolem 200 mil. tun CO2 (ekv.) a další rozvoj recyklace může uspořit dalších 50 mil. tun CO2 (ekv.).

Transport odpadů se v EU mezi lety 1995 a 2005 ztrojnásobil. Zhruba polovina separovaného papíru a dvě třetiny odpadních plastů se vyvážejí do zemí mimo Evropskou unii, zejména Asie. Naopak většina exportů kovů směřuje do členských zemí EU.

Navzdory krizi zůstává selektivní třídění komunálního odpadu na vysoké úrovni. Komunální odpad však představuje pouze 10 % celkového množství produkovaných odpadů. Potenciál recyklovaných materiálů v průmyslovém odpadu je proto mnohem větší a průmyslový odpad je ve svém složení daleko homogennější. Proto je třeba definovat jasnou hranici mezi průmyslovým a komunálním odpadem.

DŮSLEDKY KRIZE

V souvislosti s krizí byl zaznamenán významný pokles hodnoty všech vyseparovaných materiálů. Materiálové využívání odpadu začalo být poměrně nákladné, jelikož separované odpady mohou být uplatněny jen za nízké ceny nebo dokonce zadarmo.

Tento stav se týká zejména směsného papíru a plastů. Vysoce kvalitní papír a lepenky stále naleznou odbyt, ovšem za snížených cen. U směsného papíru byl zaznamenán značný pokles poptávky a cen. Směsný papír není vhodný pro dlouhodobé skladování. Podléhá degradaci, v jejímž důsledku pak už není vhodný pro recyklaci. Existují však některé možné alternativní přístupy, jak takový papír využít. Předevšíám je možné jeho (energetické využití.

Trh plastů stále zůstává velmi zranitelný. Stále se udržuje jistá poptávka, zejména po plastu s vysokou kvalitou vytřídění. Klíčovým faktorem je rozdíl mezi cenou panenského materiálu a recyklovaných polymerů. Panenské materiály odrážejí cenu ropy. Když její cena klesá, zvyšuje se pro recyklované polymery konkurence a jsou pak hůře upatnitelné na trhu a v průmyslu.

MOŽNÉ AKTIVITY A OPATŘENÍ

K řešení situace je nutné nastavit krátko- i dlouhodobá opatření. Většinu aktivit je třeba realizovat na národní úrovni, existují však také možnosti opatření na evropské úrovni.

Seznam aktivit a opatření, předkládaných k uvážení:

Neměnit současné cíle (kvóty) pro recyklaci, stanovování nových cílů musí být podloženo detailní analýzou.

Podporovat a posilovat důvěru veřejnost iv recyklaci (Evropská rada/komise vydají veřejné prohlášení pro udržení a posílení veřejné důvěry v recyklaci).

Zaměření za prevenci a minimalizaci dopadů, např. prostřednictvím směrnice pro eko-design a implementací směrnice o odpadech. Provedení aktualizace národních plánů pro nakládání s odpady a plánů prevence vzniku odpadů.

Pečlivě analyzovat všechny bariéry recyklace. Tam, kde jsou nalezeny, zmenšit administrativní zátěž (nařízení pro transport odpadů, REACH, IPPC). Administrativní zátěž může být významně snížena přechodem na e-government.

Evropská komise s podporou členských států by měla urychlit práce na vytvoření kriterií, kdy se z odpadu stává výrobek (ne-odpad). Jasná definice, kdy recyklovaný materiál přestává být odpadem, odstraní zbytečné překážky pro nakládání a transport odpadů, které se považují na sekundární suroviny.

Pokračující podpora sběrných a separačních systémů a postupů na národní úrovni, povede ke zlepšení kvality recyklovatelných materiálů a jejich lepšímu uplatnění na trhu druhtných surovin.

Finanční pobídky na národní úrovni na podporu třídění a separace u občanů, aplikace vysokých poplatků za odstranění nebo skládkování nebo spalování recyklovatelných materiálů, snížení daní pro podniky využívající recyklovatelné materiály, zvýšení daní za primární suroviny.

Snížení DPH: prozkoumat možnosti použít snížení DPH pro některé produkty z recyklovatelných materiálů.

Green Public Procurement - podpora pořizování produktů z recyklovaných materiálů pro potřeby státní správy. Implementace existujících strategií (ETAP, GPP Communication) musí být posílena na národní úrovni.

Private Procurement může být zaveden rychleji nežli Green Public Procurement. Obchod a průmysl mají být podporovány, aby pro své potřeby více využívaly výrobky z recyklovaných materiálů.

Důsledné prosazování legislativy a kontroly přeshraničního transportu odpadů.

Existují silné ekonomické a environmentální důvody, proč chránit dobře fungující recyklační trhy a infrastrukturu v Evropské unii i každém z členských států.

Zatímco trhy jsou do značné míry flexibilní a mohou se rychle přizpůsobit velké míře volnosti, ochrana životního prostředí vyžaduje stabilitu a kontinuitu postojů a jejich prosazování. Od těchto principů nelze ustoupit ani v době zhoršené hospodářské situace.

Z těchto důvodů je nezbytné vytrvale pokračovat v nastoupeném směru i přes současné potíže. Je třeba zvýšit tlak na implementaci odpovídající environmentální legislativy na národní úrovni. Nelze dopustit snížení recyklačních cílů, ilegální přepravu odpadů nebo snižování standardů.

Překlad - kce -

(mezititulky a jazyková úprava redakce)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down