01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je komunálního odpadu u nás hodně, nebo málo?

Začátkem března letošního roku zveřejnil Eurostat tiskovou informaci, ve které porovnává data o produkci komunálního odpadu na obyvatele v jednotlivých zemích EU. Při porovnání dat se zdá, že všechny země východní Evropy produkují méně komunálního odpadu než země západní Evropy. Jak je to doopravdy?

Na stránkách Eurostatu (http://epp.eurostat.ec.europa.eu) je umístěna tabulka produkce komunálního odpadu v kg na obyvatele za rok 2007 (viz tab. 1). Definice, která je součástí této tabulky na stránkách Eurostatu, zní: "Produkce komunálního odpadu se skládá z odpadu, jehož sběr a nakládání s ním zajišťuje územní samospráva prostřednictvím systému odpadového hospodářství. Převážná část komunálního odpadu vzniká v domácnostech, zahrnuty jsou také odpady podobného charakteru, které pocházejí z obchodů, kanceláří a veřejných institucí."

ÚZKÉ VYMEZENÍ POJMU KOMUNÁLNÍ ODPAD

Všechny země by měly tuto definici respektovat, ale ne pro všechny je to technicky proveditelné. Proto některé používají odhady. Český statistický úřad vychází při sběru dat o odpadech z platné národní legislativy. Za zákon o odpadech a jeho prováděcí vyhlášky zodpovídá Ministerstvo životního prostředí. Pojem komunálního odpadu je v § 4 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, definován jako veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob oprávněných k podnikání. Toto chápání pojmu komunální odpad je rozdílné od toho, jak je problematika komunálního odpadu vnímána v Evropě. Podle konzultací s Eurostatem se jedná o velmi úzké vymezení toho, co může být do komunálního odpadu zahrnuto.

Data ČSÚ vykazovaná za Českou republiku jsou v souladu s platnou legislativou ČR a odpovídají také požadavkům Eurostatu pro vyplnění tabulky. Při porovnání dat v tabulce vidíme, že všechny země východní Evropy produkují méně komunálního odpadu než země západní Evropy. Dalo by se tedy usuzovat na podobné spotřebitelské chování obyvatelstva podle geografické příslušnosti.

CO ROZHODUJE O MNOŽSTVÍ ODPADU

Naši sousedé, Slovensko a Polsko, produkují přibližně stejné množství komunálního odpadu na obyvatele jako Česká republika. Proto bych se přikláněla k názoru, že díky zvyklostem obyvatelstvo těchto zemí skutečně vyprodukuje méně komunálního odpadu, než třeba v Dánsku nebo Nizozemí.

Data v tabulce mohou vést k dalším otázkám, například zda vyšší produkce komunálního odpadu na Maltě či Kypru nemůže pramenit z rozvinutého turistického ruchu, díky němuž se sezonně zvyšuje počet osob produkujících komunální odpad. Statistický přepočet na obyvatele se však v tomto případě provádí na nižší základ, kterým je střední stav trvale bydlících obyvatel. Podobně by situace mohla vypadat v Lucembursku či Irsku, kam přicházejí občané jiných zemí přechodně za prací. Tyto domněnky by mohla potvrdit podrobnější studie, pro kterou by bylo potřeba získat detailnější podklady.

Ministerstvo životního prostředí v těchto dnech přichází s návrhem novely zákona o odpadech, ve které uvažuje o rozšíření stávající definice pojmu komunální odpad o odpad, který pochází z činnosti zaměstnanců v podnikové sféře, ale přímo nesouvisí s výrobními postupy. Pokud by se ke komunálnímu odpadu z domácností vykazovanému obcemi přidal komunální odpad z výrobní sféry, vyšlo by v České republice v roce 2007 více než čtyři sta kilogramů vyprodukovaného komunálního odpadu na obyvatele.

SPOLUPRÁCE S EUROSTATEM

Český statistický úřad zaslal Eurostatu první data o produkci a nakládání s odpady ekonomických subjektů i obcí za rok 1995. Do roku 2004 probíhal reporting národních údajů o odpadech prostřednictvím Společného dotazníku Eurostat/OECD Joint Questionnaire on Waste. Ke změně ve struktuře vykazování údajů o odpadech do Eurostatu došlo v roce 2006, kdy oddělení statistiky životního prostředí poprvé odeslalo údaje o odpadech podle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2150/2002, o statistice odpadů. Toto nařízení vstoupilo v platnost pro všechny členské státy EU na konci roku 2002 a jeho gestorem za ČR je právě Český statistický úřad. V rámci poskytování informací o odpadech zaujímají důležité místo data produkci a nakládání s komunálním odpadem, která jsou podkladem pro sestavování strukturálních indikátorů.

Český statistický úřad se řídí při získávání a zpracování dat platnou legislativou, používá standardní statistické postupy, při publikování výsledků zjišťování dodržuje daný časový harmonogram, a jeho metody jsou prověřeny dlouholetou zkušeností. Spolupracuje s Eurostatem na podkladech pro zlepšení stávající evropské legislativy pro sběr dat o produkci a nakládání s odpady. Usiluje vždy o dosažení hlavního cíle statistických zjišťování, kterým je sledování trendů, to znamená vývoje daného ukazatele v časové řadě a interpretace získaných dat v širších souvislostech.

Data o komunálním odpadu získaná Českým statistickým úřadem z hlášení od obcí za rok 2007 jsou uvedena v grafu. Můžete je nalézt v publikaci Produkce, využití a odstranění odpadů v roce 2007, také na stránkách www.czso.cz.

Ing. Miloslava Veselá
Oddělení statistiky životního prostředí, Český statistický úřad

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down