01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

"Baterková novela" prošla sněmovnou

Poslanecká sněmovna schválila návrh novely zákona o odpadech, která se týká tří hlavních témat: rozšiřuje povinnosti při zpětném odběru baterií, zjednodušuje administrativu při evidenci odpadů a upravuje recyklační poplatek za přeregistraci starších automobilů.

Současné legislativní podmínky zpětného odběru baterií jsou zatím v ČR liberální. Výrobci a dovozci musí zajišťovat od roku 2002 zpětný odběr všech typů baterií a akumulátorů. Jediným povinným parametrem je dostatečná dostupnost míst zpětného odběru (minimálně jedno sběrné místo v každé obci, kde jsou baterie prodávány) a poslední prodejci baterií mají povinnost informovat spotřebitele o nejbližším místě zpětného odběru nebo v provozovně baterie odebírat.

Zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů zajišťuje u nás především společnost Ecobat, sdružující 140 dovozců a výrobců pouze na základě dobrovolné dohody uzavřené s MŽP. V loňském roce bylo odevzdáno něco přes deset procent baterií uvedených na trh. Tento stav by se však měl změnit.

Podle schválené, přísnější novely musí každý poslední prodejce, který má baterie a monočlánky ve své nabídce nebo prodává zboží na baterie, fungovat zároveň jako místo zpětného odběru. Nově se tak budou moci baterie a monočlánky běžně odevzdávat ve všech prodejnách elektro, foto-video, hodin, počítačové a telekomunikační techniky. V ostatních prodejnách v případě, že jejich rozloha je větší než 200 m2. Výjimkou jsou jen hotely, restaurace, drogerie a čerpací stanice. Všechna odběrní místa budou muset být viditelně označena a všichni prodejci budou muset zákazníky o nejbližším sběrném místě informovat.

Minimální úroveň zpětného odběru baterií a monočlánků, kterou budou muset výrobci zajistit, je 25 % v roce 2012 a 45 % do roku 2016. V souladu s evropskou směrnicí jsou nastaveny závazné cíle pro materiálové využití baterií do roku 2011: Pb - 65 %, NiCd - 75 %, ostatní - 50 %. Podle novely se systém zpětného odběru baterií "institucionalizuje" - k provozování kolektivního systému bude nutné oprávnění a registrace.

Kolektivní systém Ecobat podle svého ředitele RNDr. Petra Kratochvíla počítá se zavedením provozních příspěvků na lokální logistiku a vedení evidence pro všechny partnery systému od roku 2010 (včetně obcí). Dr. Kratochvíl však upozorňuje, že v České republice chybí zpracovatelské technologie, které by dokázaly recyklovat vrácené zinkouhlíkové a alkalické baterie. Jejich vývoz k recyklaci je bohužel drahý a administrativně náročný.

ZJEDNODUŠENÍ ADMINISTRATIVY

Novela rovněž zahrnuje podstatné zjednodušení administrativy pro nakládání s odpady. Zvyšuje se totiž minimální hranice pro povinnost ohlašování o produkci a nakládání s odpady z 50 na 100 kg u nebezpečných odpadů a z 50 na 100 tun u ostatních odpadů. Opatření se podle ministra Ladislava Mika týká téměř více než dvaceti tisíc podnikatelů, kteří budou zbaveni povinnosti hlásit produkci odpadů. Ačkoliv jde o téměř 40 % všech ohlašovatelů, přehled o produkci odpadů se podle ministra nezhorší. Tito drobní podnikatelé totiž nahlašovali údaje o pouhém 1,5 % z celkového množství odpadů (respektive pouze 0,014 % nebezpečných odpadů).

Pro všechny, kteří dosud museli ohlašovat produkci odpadů, to bude znamenat i značnou finanční úsporu. Náklady na dosavadní způsob ohlašování dosahovaly ročně více než 411 milionů korun, po novele by se měly snížit na přibližně 320 milionů. Důležitá však bude i úspora času a sil, které bylo dosud nutné vynaložit na vyplňování příslušných formulářů.

RECYKLAČNÍ POPLATKY

Spíše jako "přílepek" obsahuje novela ustanovení, které osvobozuje historická vozidla (a vozidla testovaná na historickou původnost podle zákona o provozu na pozemních komunikacích) od povinnosti zaplacení recyklačního poplatku při první registraci vozidla v ČR nebo jeho první přeregistraci po 1. lednu 2009. Od poplatku jsou osvobozeni také dědicové, těžce zdravotně postižení řidiči a také ti, kteří musí vůz přeregistrovat v důsledku zániku společného jmění manželů.

Novela zákona o odpadech prošla Poslaneckou sněmovnou jako sněmovní tisk č. 717. Nyní ji musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

- kce -


Zjednodušení při ohlašování produkce odpadů

Ostatní odpady

Počet ohlašovatelů nyní 30 500

Počet ohlašovatelů po novele 9900

Počet hlášení nyní 59 200

Počet hlášení po novele 34 000

Nebezpečné odpady

Počet ohlašovatelů nyní 29 000

Počet ohlašovatelů po novele 24 100

Počet hlášení nyní 37 500

Počet hlášení po novele 32 600

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down