01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Energie ukrytá v odpadech

Obnovitelné zdroje energie (OZE) jsou podle zákona č. 458/2000 Sb. zdroje, jejichž energetický potenciál se trvale a samovolně obnovuje přírodními procesy. K nejdůležitějším patří biomasa jako zdroj tepla, elektřiny a biopaliv.

Biomasa vzniká ze vzdušného oxidu uhličitého díky fotosyntéze. Rostlinná biomasa se stává skladem uhlíku při svém růstu i po její těžbě Pokud je využívána pro energetické účely, spálením se uhlík dostává do atmosféry a může být opět uložen do rostlinné tkáně. Produkty vznikající spalováním biomasy jsou vráceny zpět do čistého koloběhu a jsou tedy pro člověka přínosem. Obnovitelnost biomasy je obrovská výhoda, které by si měli lidé vážit.

Různé typy komunálního odpadu mají různou technologii spalování. Nejčastěji se veřejnost setkává se zpracovaným dřevěným, papírovým a zemědělským odpadem jako palivem ve formě briket, pelet nebo dřevěné štěpky. Lze je spalovat ve spalovnách, cementárnách, teplárnách, ale i v kotelnách firem, provozoven a rodinných domků.

VHODNÉ DRUHY

Dřevo je nejstarší OZE, jehož spalováním nevznikají nežádoucí skleníkové plyny. Výhřevnost dřeva v závislost na vlhkosti dosahuje až 18 MJ/kg a obsah popela je menší než 1 %. Truhlářské odpady a pilařské odpady po dosušení lze zpracovat do briket, které poskytují větší komfort při spalování zvláště ve zplynovacích kotlích. Tento typ paliva je určen pro široké použití, protože spalování nevyžaduje speciální podmínky.

Další rostlinnou biomasou vhodnou pro spalování jsou zemědělské produkty a jejich zbytky nebo cíleně pěstované energetické rostliny. Biopaliva představují pěstitelskou metodu a příležitost, jak zlepšit příjem zemědělců. V České republice se teprve dostává pěstování energetických rostlin do širšího povědomí veřejnosti. Legislativa nám v příloze k nařízení vlády č. 80/2007 Sb. sděluje, které plodiny lze využít pro energii. Z ekonomického a energetického hlediska vychází velmi příznivě biomasa travin, šťovíku a zbytková biomasa, např. sláma obilná i řepková, pazdeří ze lnu a konopí.

V současné době je vhodné využívat pro spalování i odpadový papír, který nemá jiné využití, za předpokladu, že je vyroben převážně z vláken celulózy, bez plnidel a barviv. Výhřevnost papíru je velmi odlišná podle složení. Kartonové obaly dosahují výhřevnosti kolem 15 MJ/kg a obsahu popela 5 %. Pro spalování kartonů a lepenky je však výhodné vstupní materiál ve formě různě velikých, nesnadno manipulovatelných archů nebo drobných výseků zpracovat briketováním. Ekonomické podmínky, které způsobily, že se ve sběrnách starého papírů musí platit poplatky za uložení odpadu, jsou příznivé pro instalaci briketovacích linek včetně drtičů.

KOMPLETNÍ LINKY

Společnost BRIKLIS, s. r. o., nabízí kompletní linky pro výrobu briket ze všech uvedených OZE. Dodává nejen briketovací lisy různých výkonů, ale i bubnové sušárny pilin, včetně kotle pro vysušení vlhkých materiálů, drtiče a nožové mlýny pro přípravu všech druhů odpadů a další příslušenství.

Legislativa týkající se využívání OZE není pro tyto zdroje zcela příznivá a synchronizovaná. Za všechny nedostatky v oblasti daňové legislativy biopaliv můžeme uvést různou daň z přidané hodnoty pro paliva z různých druhů OZE. Díky tomu se technologie pro zpracování OZE briketováním a dokonce i samotná biopaliva z větší části vyváží do zahraničí - nejen do západní Evropy, ale i např. do Polska a Slovenska, kde je legislativa příznivější. Snad nově vyhlášený Operační program Životní prostředí - Zkvalitnění nakládání s odpady, který nabízí 520 milionů eur, přinese zlepšení situace u nás. Podíl dotace může tvořit až 90 % uznatelných nákladů. Tyto finanční prostředky mohou být využity i na pořízení technologického zařízení pro briketování odpadů, které vyrábí firma BRIKLIS, s. r. o.

- bkl -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down