01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Těžební odpady podle ČSÚ

Zjišťování produkce a nakládání s odpady realizované Českým statistickým úřadem vychází ze zákona o odpadech.

Produkce a nakládání s těžebním odpadem je z působnosti tohoto zákona vyjmuto a je od letošního roku nově upraveno zákonem č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem (dříve upraveno vyhláškou č. 104/1988 Sb.). Pokud se tedy ve statistickém zjišťování o odpadech vyskytnou data v odvětví dolování a těžba, jsou jejich hodnoty velmi nízké, protože se jedná pouze o odpad ve smyslu výše uvedeného zákona o odpadech. Do zjišťování ČSÚ vstupuje těžební odpad (skupina 01 Katalogu odpadů - Odpady z geologického průzkumu, těžby, úpravy a zpracování nerostů) pouze v případě, že těžební společnost předává tento odpad mimo svůj areál jako katalogový odpad k dalšímu nakládání, což je velmi zřídka se vyskytující případ.

Podle zjišťování ČSÚ tedy odpad v odvětví dolování a těžba činil v roce 2007 pouze 1,5 % celkové produkce podnikových odpadů (viz tabulka níže). Podle druhu odpadu bylo v tomto odvětví vyprodukováno nejvíce stavebního odpadu (40 %) a odpadu z tepelných procesů (36 %). Odpady z geologického průzkumu, těžby, úpravy a zpracování nerostů (skupina 01) jsou zastoupeny pouze 11 % (viz tab. 1).

ODVĚTVOVÉ ČLENĚNÍ

Pro správné pochopení odvětvového členění je třeba podotknout, že podniky spadající do statistického zjišťování jsou tříděny do odvětví podle převažující ekonomické činnosti, která je uvedena v registru ekonomických subjektů. Pokud např. těžařské podniky vykážou odpady z další vedlejší činnosti, jsou i tyto započítány do odvětví dolování a těžba, tedy do odvětví převažujícího, a naopak netěžařský podnik (např. podnik s převažující činností stavebnictví) může produkovat odpady skupiny 01.

Statistická data umožňují dvojí pohled. Buď můžeme vycházet z odvětvového členění podniků, jak je uvedeno výše, potom lze z dat získat informaci o všech odpadech vzniklých v daném odvětví. Je však také možné se zaměřit na druh odpadu či skupinu odpadů dle Katalogu odpadů (v našem případě skupinu 01), a pak stanovit produkci odpadu skupiny 01 napříč všemi sledovanými odvětvími. I z tohoto hlediska do statistického zjišťování vstupují poměrně nízké objemy produkce, protože většina je upravena zákonem č. 157/2009 Sb., jak již bylo vysvětleno dříve.

Tab. 2 uvádí, jak se podílí jednotlivá odvětví na produkci odpadu skupiny 01 Katalogu odpadů v roce 2007. Odpady z odvětví dolování a těžby činily necelých 34 %.

Miloslava Veselá
oddělení statistiky životního prostředí,
Český statistický úřad

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down