01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vysoké pokuty snížily nelegální dovozy

V roce 2008 provedla ČIŽP přes 14 tisíc kontrol. Nejvíce pokut bylo uděleno na úseku odpadového hospodářství. Z více než 3000 kontrol, provedených v tomto oboru, bylo uděleno 759 pokut ve výši přesahující 64 milionů korun. Hlavními problémy bylo nezákonné ukládání odpadu do terénu a nedovolené...

V roce 2008 provedla ČIŽP přes 14 tisíc kontrol. Nejvíce pokut bylo uděleno na úseku odpadového hospodářství. Z více než 3000 kontrol, provedených v tomto oboru, bylo uděleno 759 pokut ve výši přesahující 64 milionů korun. Hlavními problémy bylo nezákonné ukládání odpadu do terénu a nedovolené nakládání se stavebním odpadem.

Počet kontrol ve všech složkách životního prostředí, i počet kontrol na jednoho inspektora ČIŽP se každý rok snižuje. V roce 2005 bylo provedeno přes 17 tisíc kontrol (oproti loňským 14 tisícům). Počet kontrol na jednoho inspektora klesl ze 40 v roce 2005 na loňských 34 kontrol. Podle mluvčí ČIćP Ivany Awwadové je to důsledkem vzrůstající náročnosti prováděných kontrol i následných správních řízení. Odráží se zde také snaha ČIŽP zaměřovat se zejména na případy s velmi významným vlivem na stav životního prostředí, což dokládá rostoucí objem uložených pokut i rostoucí průměrná výše pokut. Nejvíce pokut udělily oblastní inspektoráty v Praze (přes 29 mil. Kč) a Brně (přes 23 mil. Kč), tedy v oblastech s vyšší koncentrací průmyslu a environmentálních problémů. Celkem byly uloženy pokuty za více než 142 milionů korun, což je o zhruba 20 mil. korun méně než v roce 2007.

V odpadovém hospodářství se podařilo snížit nelegální dovozy odpadů na naše území. To se odrazilo ve snížení celkové výše pokut, ukládaných převážně za tyto případy. Zatímco v roce 2008 byly uděleny pokuty za 64 mil. korun, v předchozím roce to bylo více než 76 mil. Kč (v roce 2005 však pouze necelých třicet milionů korun). Výsledky také odrážejí strategii inspekce, která šetří roblematické případy, v nichž jde často o vysoké pokuty. Část těchto případů je v současné době ve fázi odvolání a inspekce čeká na rozhodnutí odvolacího orgánu.

Kromě sankcí vydává inspekce také rozhodnutí nápravného charakteru. V roce 2008 bylo takových rozhodnutí vydáno 427 (503 v roce 2007). V jednapadesáti případech byl zastaven provoz (66 v roce 2007). Zastavení škodlivé činnosti či provozu je krajní možností, jak může správní orgán reagovat na rozpor se zákonem. Tomu odpovídá i jejich podíl na celkovém počtu rozhodnutí.

- kce -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down