01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová kompostárna v Ostravě

Veškerý zelený odpad ze sedmnácti ostravských sběrných dvorů se sváží na zpracování do nové kompostárny městské společnosti OZO v Ostravě-Hrušově. "Zprovozněním kompostárny máme kapacitu na zpracování veškeré zeleně z Ostravy, jak od občanů města, tak i z veřejných ploch. Díky špičkové technice...

Veškerý zelený odpad ze sedmnácti ostravských sběrných dvorů se sváží na zpracování do nové kompostárny městské společnosti OZO v Ostravě-Hrušově. "Zprovozněním kompostárny máme kapacitu na zpracování veškeré zeleně z Ostravy, jak od občanů města, tak i z veřejných ploch. Díky špičkové technice jsme schopni vyrobit kvalitní kompost, který budeme používat pro rekultivaci skládky nebo ho budou Ostravské městské lesy používat pro výsadbu zeleně," uvedl v tisku ředitel OZO Karel Belda.

Množství odpadu ze zeleně v posledních letech prudce stoupá. V roce 2007 svezla společnost OZO Ostrava ze sběrných dvorů přes tisíc tun tohoto odpadu. Vloni už to však bylo 1680 tun, tedy o téměř šedesát procent více než předchozí rok. Nejvíce zeleného odpadu přijmou sběrné dvory mezi květnem a říjnem. Právě v říjnu lidé odevzdávají zeleně nejvíce.

Nová kompostárna stála 17 milionů korun. Devět milionů korun bylo potřeba na výstavbu kompostárny a dalších osm milionů na strojní vybavení, drtiče, překopávače, síta. Její kapacita je osm tisíc tun zeleně ročně. Kompost bude společnost OZO využívat pro rekultivaci městské skládky, veřejnou zeleň a náspy dálnic a silnic. Po provedení atestů se ukáže, zda kompost z Hrušova bude vhodný i na zahrádky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down