01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Datové schránky jsou tady

Od 1. července 2009 nabyl účinnost nový zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, kterým je implementován systém korespondence prostřednictvím tzv. datových schránek. Používání datových schránek pro komunikaci mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami zapsanými v...

Od 1. července 2009 nabyl účinnost nový zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, kterým je implementován systém korespondence prostřednictvím tzv. datových schránek. Používání datových schránek pro komunikaci mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami zapsanými v obchodním rejstříku bude povinné od 1. listopadu letošního roku. Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel uvedl pro ČTK: "Datové schránky přináší tuzemským firmám zjednodušení v oblasti jejich komunikace s veřejnou správou, kdy papírovou formu nahrazuje forma elektronická. Dochází ke zrovnoprávnění papírového a elektronického dokumentu."

Datovou schránku si tak nyní mohou zřídit fyzické osoby podnikající i nepodnikající, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku i orgány veřejné moci. Zřízena bude Ministerstvem vnitra ČR bezplatně do tří dnů od podání žádosti. Žádost o zřízení je možné zaslat na ministerstvo elektronicky přes odkaz "Žádost o zřízení datové schránky" na www.datoveschranky.info, poštou na adresu Ministerstva vnitra ČR anebo osobně na kterémkoli kontaktním místě veřejné správy. Kontaktní místa veřejné správy budou také zajišťovat tzv. autorizovanou konverzi dokumentů, tj. převedení papírového dokumentu do jeho elektronické verze a obráceně.

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci.

Tento způsob komunikace od 1. 11. 2009 nahradí klasický způsob korespondence v listinné podobě mezi právnickými osobami a orgány veřejné moci a orgány veřejné moci navzájem.

Hospodářská komora České republiky připravuje pro podnikatele cyklus seminářů na téma implementace datových schránek. Série akcí proběhne ve všech krajských městech, aktuální informace naleznete na www.komora.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down