01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co považujete za největší problém při práci odpadového hospodáře?

BC. PETRA VLASATÁ, IGRO, s. r. o., Tachov Je to především skutečnost, že odpadový hospodář nemá ve firmě na starosti pouze agendu spojenou s nakládáním s odpady (hlídání aktualizací legislativy, vyřizování různých povolení, vedení evidence odpadů atd.), ale zajišťuje i jiné provozní věci (např....

BC. PETRA VLASATÁ,

IGRO, s. r. o., Tachov

Je to především skutečnost, že odpadový hospodář nemá ve firmě na starosti pouze agendu spojenou s nakládáním s odpady (hlídání aktualizací legislativy, vyřizování různých povolení, vedení evidence odpadů atd.), ale zajišťuje i jiné provozní věci (např. psaní nabídek, vedení výkazů pro EKO-KOM, fakturace atd.). Já osobně bych vyzdvihla dva body, které mě nejvíce trápí.

Prvním je každoroční zasílání formulářů základního popisu odpadu našim zákazníkům - chápu tuto nutnost u skládek odpadů, ale u zařízení, jaké provozujeme my (třídění a lisování odpadů a surovin a předání k dalšímu zpracování), to myslím postrádá význam. Je to časově velice náročné, neboť v rámci komplexních služeb zákazníkům jsou formuláře od nás již předvyplněné a zákazník prakticky doplní jen své iniciály, razítko a podpis.

A druhý problém - nevím, jak je tomu v hlavním městě a v dalších koutech republiky, ale na Plzeňsku se prakticky nekonají žádné semináře popř. přednášky a kurzy, které by se zabývaly dalším vzděláváním odpadových hospodářů. Jedná se mi hlavně o aktualizace v zákonech atd. - většinou si musím vše zjišťovat sama na internetu, od kolegů z jiných firem nebo z vašeho časopisu. Chybí mi jednoduše řečeno pravidelná odborná školení.

Ing. Dušan Veselý,

odpadový hospodář, Městský úřad Třebíč

Odpadové hospodářství obcí se léta potýká s problémy, na které se v platné legislativě těžko hledá to správné řešení. Věčným problémem jsou nepovolené skládky (ať už ty z dob minulých nebo nově zakládané). Většinou se nejedná o odpad z podnikatelské činnosti, ale o odpady komunální (odpady přímo z domácností, z péče o zahrádku ...). Konkrétní viníci nejsou známi a dohledat je téměř nejde. A jak likvidovat nepovolenou skládku na pozemku, jehož vlastníkem je fyzická osoba?

Povinnosti fyzických osob při nakládání s komunálním odpadem ve smyslu § 17 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, jsou oproti předchozí právní úpravě téměř nekontrolovatelné a jejich neplnění je velmi těžko postižitelné (např. spalování odpadů při vytápění rodinných domků nebo již výše zmíněné založení nepovolené skládky).

Kontrolní činnost na úseku odpadového hospodářství je z pohledu platné legislativy koncipována spíše represivně než preventivně. Pokuta se uloží, opatření a lhůty pro sjednání nápravy se stanovit můžou, aniž by mohlo předcházet uložení nápravných opatření a teprve za jejich neplnění by byly ukládány sankce. Správní řízení o uložení pokuty rozhodně není jednoduché.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down