01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekologizace vodního hospodářství

Projekt na využití průsakových vod za 11 milionů korun v Elektrárně Prunéřov II bude využívat pro odsíření elektrárny průsakovou vodu z úložiště vedlejších energetických produktů. "Vzhledem k tomu, že průsakových vod přibývá a jejich kvalita se zhoršuje, nelze tyto vody vypouštět do...

Projekt na využití průsakových vod za 11 milionů korun v Elektrárně Prunéřov II bude využívat pro odsíření elektrárny průsakovou vodu z úložiště vedlejších energetických produktů. "Vzhledem k tomu, že průsakových vod přibývá a jejich kvalita se zhoršuje, nelze tyto vody vypouštět do vodoteče," vysvětluje Jiří Jaroš, vedoucí odboru Chemické režimy v Elektrárnách Tušimice a Prunéřov.

Jako akumulační nádrž těchto vod byla využita tzv. povyvářková nádrž, která naposledy sloužila svému účelu, když najížděla Elektrárna Prunéřov II do provozu, a již se uvažovalo o její likvidaci. "Shromažďované průsakové vody budou používány pro mletí vápence pro odsíření. Jejich spotřeba dosáhne 80 až 100 m3 za hodinu. Tato hodnota bude odpovídat i snížení množství vypouštěných průsaků do vodoteče," uzavřel Jiří Jaroš.

Na začátku letošního roku bylo také zkolaudováno zmodernizované kalové hospodářství: do odpadních vod se nadávkuje speciální přípravek, který zlepší sedimentaci nerozpustných látek. Kaly se pak odvodňují na zbytkovou vlhkost 40 procent. Vypouštěná odpadní voda z prunéřovských elektráren tak obsahuje méně než 30 mg nerozpustných látek v jednom litru.

Ultrazvukové měření výšky hladiny průsakových vod ve sběrné nádrži

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down