01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Memorandum k biologicky rozložitelným odpadům

Na páté mezinárodní konferenci "Biologicky rozložitelné odpady", která proběhla v září v Náměšti nad Oslavou, se přednášející odborníci i odborná veřejnost v publiku v závěru shodli na společném memorandu.

Jeho cílem je podpořit správné řešení nakládání bioodpadem v rámci komplexního řešení problematiky komunálních odpadů v ČR. Přinášíme jeho znění:

Stanovení závazných cílů pro oddělený sběr biologicky rozložitelného odpadu z domácností a z údržby veřejné zeleně je jedinou možností jak naplnit cíle snižování skládkování tohoto bioodpadu v daném čase a s vynaložením přiměřených nákladů.

Nakládání s biologicky rozložitelnými odpady musí být nedílnou součástí regionálních integrovaných systémů nakládání s odpady, a to i s ohledem na možnosti využití výstupních produktů ze zpracování bioodpadů.

V rámci prevence vzniku odpadů je nutno vytvořit podmínky pro komunitní a domácí kompostování, a to včetně jejich finanční podpory z veřejných zdrojů.

Podpořit rozvoj technologií zpracování bioodpadu pro dosažení cílů ochrany životního prostředí při zohlednění sociální a ekonomické únosnosti řešení.

Podpořit vybudování fungujícího trhu s výstupy ze zpracovatelských technologií (např. komposty, digestáty apod.) v ČR, a to zejména do zemědělství. Zajistit systém řízení kvality výstupních produktů a její nezávislé ověření.

Upravený směsný komunální odpad s obsahem BRO, např. z technologií MBÚ, není využitelný pro biologické zpracování a následné použití produktů v zemědělství nebo při jiných aplikacích do půdy.

Podpořit stanovení nejlepších dostupných technik v souvislosti se zpracováním jednotlivých druhů BRO a následná podpora uživatelů těchto nejlepších dostupných technik (BAT).

Využít možnosti úpravy národní legislativy týkající se vedlejších živočišných produktů, které nejsou určeny k lidské spotřebě u kuchyňských odpadů, tak aby bylo umožněno jejich zpracování na kompostárnách a bioplynových stanicích.

Nastavit zemědělcům podmínky pro rozvoj výroby kompostů a organických hnojiv z vytříděné biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu (BRKO) s cílem získat organickou hmotu pro účely hnojení. (Informovat zemědělce o možnostech získání prostředků z OPŽP priority 4.1. umožnit z dotací MZE financování projektů na výrobu organického hnojiva z BRKO, informovat obce, aby iniciovaly spolupráci se zemědělci).

Cíleně podpořit environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu podporující odpovědné nakládání s bioodpady jako nástroj předcházení vzniku bioodpadů (oddělený sběr bioodpadů, domácí a komunitní kompostování) formou celostátních osvětových kampaní financovaných z poplatků za skládkování prostřednictvím SFŽP.

Obsah memoranda zveřejnila ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o. s., která konferenci organizuje. Jeho obsah byl také diskutován s institucemi působícími v oblasti bioodpadů: SZÚ, VÚZT, v. v. i., BIOM CZ, EKOKOM, a. s.

- kce -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down