01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mohou za rozvoj sinic vody z čistíren?

Řada obyvatel obcí a měst v blízkosti vodních ploch využívaných pro rekreaci si stěžuje na zvýšený výskyt sinic a řas v těchto nádržích.

V poslední době se hovoří především o Orlické přehradě, přehradní nádrži Jordán v Táboře, ale i dalších. Častým společným jmenovatelem těchto problémů je prvek fosfor.

Fosfor je biologický prvek vyskytující se v přírodě ve formě sloučenin a je součástí všech živých organismů. Využívá se v umělých hnojivech v zemědělství, v mycích a pracích prostředcích, a tudíž je obsažen i v odpadních vodách. Čím větší je jeho přísun do přírodních vodních nádrží, tím větší je rozvoj řas a sinic, které navíc produkují nebezpečné toxiny a alergeny.

"V čistírnách odpadních vod se fosfor odstraňuje chemickým srážením po aplikaci síranu železitého nebo biologicky. Účinnost kombinace obou těchto technologií se pohybuje okolo 85- 95 procenty. I klasická čistírna bez těchto technologií odstraní až 30 % fosforu z odpadní vody," vysvětluje Jan Jindra, vedoucí rozvoje VAK JČ.

Všechny čistírny s kapacitou větší než 10 tisíc připojených obyvatel mají mít technologii na odstraňování fosforu podle nařízení vlády č. 61/2003. Od 1. 1. 2008 platí nové nařízení vlády č. 229/2007, které zpřísňuje podmínky pro vypouštění odpadních vod také v menších městech a obcích, tedy s čistírnami s kapacitou 2000-10 000 připojených obyvatel. Pro desítky obcí to znamená investici do obnovy technologie v hodnotě desítek až stovek tisíc korun nebo milionů v případě rozsáhlých rekonstrukcí.

V současnosti tak za vysoký obsah fosforu v povrchových vodách nemohou vyčištěné vody z čistíren odpadních vod, ale spíše hnojiva a chemikálie využívané v zemědělství a rybníkářství. Fosfor se do vody dostává stékající vodou z polí a rybníků. Zdrojem je i odpadní voda z domácností, která není čištěna v čistírnách, nebo používání fosfátových pracích prášků, z nichž se fosfát dostává do splaškových odpadních vod.

Bc. Renáta Kollarczyková

VaK JČ, a.s.


Sinice a fosfor

Sinice jsou nejbližší příbuzní baktérií. Rozmnožují se vždy nepohlavně, především dělením, a jsou schopny fotosyntézy. Stejně jako baktérie dokážou i sinice tvořit celou řadu jedovatých látek - toxinů, nebo mohou fungovat jako spouštěče alergické reakce - alergeny. Ne všechny metabolity sinic jsou však pro člověka negativní. Řada těchto látek má prokazatelně protinádorovou aktivitu, dokážou likvidovat baktérie či plísně.

Hlavní příčinou přemnožení sinic ve vodních nádržích je zvýšený obsah minerálních živin rozpuštěných ve vodě. V případě sinic se jedná především o fosfor ve formě fosfátu - tedy PO43-. Čím větší je jeho přísun do přírodních vodních nádrží, tím větší je rozvoj řas a sinic.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down