01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K elektroodpadu přibudou baterie

Prostřednictvím nově založené společnosti REMA Battery, s. r. o., rozšíří kolektivní systém REMA Systém svůj záběr. Kromě elektroodpadu bude zpětně odebírat i všechny typy použitých baterií, počínaje např. malými bateriemi běžné spotřeby (přenosných) přes akumulátory, až po automobilové nebo...

Prostřednictvím nově založené společnosti REMA Battery, s. r. o., rozšíří kolektivní systém REMA Systém svůj záběr. Kromě elektroodpadu bude zpětně odebírat i všechny typy použitých baterií, počínaje např. malými bateriemi běžné spotřeby (přenosných) přes akumulátory, až po automobilové nebo průmyslové baterie.

"Reagujeme na novelu zákona o odpadech (pozn. zákon 297/2009 sb.), která stanovuje mnoho nových povinností pro výrobce či dovozce baterií a akumulátorů. Nabízíme jim proto, že za ně převezmeme veškeré zákonné povinnosti jejich zpětného odběru," uvedl Petr Kubernát, ředitel marketingu REMA Systém, a. s.

REMA Battery však nechce vstupovat do konkurenčního boje s dosud jediným systémem sběru baterií v ČR, který zajišťuje kolektivní systém Ecobat. "Nám jde především o nabídku komplexní služby v oboru elektroodpadů. Spojení odběru vysloužilých elektrospotřebičů a baterií pod společnými "křídly" REMA je pro většinu subjektů velmi zajímavé. Navíc na trhu v ČR nikdo v takové šíři nic podobného nenabízí. I proto jdeme tímto směrem," dodal Kubernát.

Ministerstvo životního prostředí ČR schválilo žádost společnosti týkající se zpětného odběru baterií už 15. prosince 2009. REMA Battery plánuje, že během prvního roku osloví zhruba 1000 výrobců a dovozců elektrozařízení a v roce 2010 chce zpětně odebrat minimálně 20 % z hmotnosti baterií, které byly uvedeny na trh jejími klienty v roce předchozím.

Pro zpětný odběr baterií společně s elektroodpadem byl zaveden zjednodušený princip fungování. Zájemce nemusí platit žádný roční ani paušální poplatek. Každý kus baterie či akumulátoru je v souladu se zákonem zpoplatněn recyklačním příspěvkem, který bude vyfakturován.

Účastníci systému tak uhradí poplatky pouze za skutečný počet baterií , které v konkrétním roce uvedou na český trh.

Po dohodě s výrobcem nebo dovozcem baterií se zřídí sběrné místo (tzv. místo zpětného odběru). Může se jím stát firma, prodejna, obec, škola nebo i jiná instituce. REMA Systém zde hodlá využít i synergických efektů stávajících míst pro zpětný odběr elektrospotřebičů.

Více informací získáte na www. remabattery.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down