01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neutralizační stanice dále využívá odpadní kyseliny a louhy

Pro mnoho průmyslových podniků je téměř nezbytnou podmínkou provozu smlouva s deemulgační a neutralizační stanicí, která je schopna upravit odpadní vody a další kapalné odpady na požadované limity.

V reaktorech neutralizačních stanic jsou průmyslové odpady podrobeny fyzikálně-chemické úpravě. Rozpuštěné chemikálie jsou neutralizovány a převáděny do nerozpustné formy. Účinnost probíhajících reakcí při neutralizaci je podporována mícháním nebo čeřením kapaliny. V dalších technologicky navazujících nádržích dochází k sedimentaci již chemicky vázané škodliviny.

Po výstupu z neutralizační stanice je nutno ještě produkty dále upravit: kontroluje se např. obsah těžkých kovů nebo se zařazují ionexové dočišťovací stanice.

Neutralizační stanice v Plzni zapracovává také odpady katalogové skupiny 06. Mgr. Petr Špičák, vedoucí skupiny TPM pro technologie společnosti SITA CZ, a. s., vysvětluje: "Podíl odpadů této skupiny představuje zhruba třetinu z celkového množství odpadů, které se u nás chemicky upravuje za rok. Odpady patřící do skupiny 06, tj. odpady z anorganických chemických procesů, jsou na provoz naší neutralizační a deemulgační stanice přijímány převážně jako náhrada běžně používaných chemikálií. Využívají se při deemulgačních a neutralizačních procesech odstraňování (čištění) kapalných odpadů a odpadních vod. Z technologického hlediska jde o účelné a řízené využití odpadů k úpravě pH a fixaci rozpuštěných těžkých kovů do formy nerozpustných hydroxidů, které jsou po vysrážení zachyceny v úseku kalového hospodářství provozu. Na stanici takto využíváme zejména odpadní kyselinu sírovou a chlorovodíkovou nebo roztoky louhů (hydroxid vápenatý nebo sodný)."

Nejběžnější chemikálie, jako je kyselina sírová nebo hydroxid sodný, může neutralizační stanice zpracovat vcelku bez problémů. Ostatní odpady skupiny 06, jako je například kyselina chlorovodíková, lze zpracovat s relativně velkou chemickou a časovou náročností.

Neutralizací s využitím odpadních kyselin a louhů vznikají hlavní dva produkty: předčištěná odpadní voda (která prochází dalším technologickým procesem před vypuštěním do městské kanalizace) a kal. Ten se odvodňuje na kalolisu a se sušinou v průměru kolem 50 % se pak ukládá na skládky k tomu určené.

Podle Petra Špičáka dochází každoročně k mírnému nárůstu množství odpadů skupiny 06: "Kontakty s chemickými továrnami a provozy jsou na dobré úrovni. Firmy, s nimiž spolupracujeme, jsou již od nás naučeny, že nám musí nahlašovat jakékoli úpravy technologických procesů ještě před tím, než je zavedou do praxe. To se týká i změn používaných chemikálií, které by mohly ovlivnit náš provoz."

Neutralizační reakce probíhá za intenzivního míchání kapaliny

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down