01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státní správa nereaguje věcně

Podle představy MŽP má být z připravovaného nového zákona vyjmuta část týkající se zpětného oběhu výrobků a vytvořen pro ni samostatný zákon. Tato představa je však nekompletní. Opět neřeší, tak jako v minulosti problematiku druhotných surovin (v terminologii směrnice EU č. 2008/98/ES označované...

Podle představy MŽP má být z připravovaného nového zákona vyjmuta část týkající se zpětného oběhu výrobků a vytvořen pro ni samostatný zákon.

Tato představa je však nekompletní. Opět neřeší, tak jako v minulosti problematiku druhotných surovin (v terminologii směrnice EU č. 2008/98/ES označované jako neodpad), ani vztah odpad-neodpad.

Svaz průmyslu druhotných surovin usiluje o vymezení druhotných surovin vůči odpadům již od roku 1991. Nikdy k tomu však nedošlo s odůvodněním, že do tohoto zákona takové ustanovení nepatří, je proti-právní.

Navrhujeme proto vytvoření nového zákona o oběhu výrobků. Jsme přesvědčeni o tom, že takový postup by vymezil konečně reálnou surovinovou a odpadovou politiku státu. Jasné stanovení práv a povinností při nakládání s neodpady - druhotnými surovinami, jejich vztah k odpadům, od kdy se odpad stává neodpadem v případě, že se nejedná o vedlejší produkty výroby atd., by oboru nepochybně prospělo ve všech směrech. Mělo by i omezit některé kriminální aspekty při podnikání.

Na stanovení podmínek pro hospodaření s neodpady, konkrétně se železným šrotem, odpady hliníku a sběrovým papírem, se již na úrovni EU pracuje, další komodity budou následovat. U železného šrotu by tyto podmínky měly být stanoveny již v prosinci 2010. Bude tedy nutné je do příslušné právní úpravy implementovat.

Jsme nespokojeni s tím, že státní správa nereaguje věcně na nutnost řešení problematiky druhotných surovin ve smyslu příslušných ustanovení směrnice 2008/98/ES. V průběhu prací na nové legislativě odpadového hospodářství budeme i nadále na tento problém upozorňovat a prosazovat racionální řešení.

 

Ing. Miroslav Horák,
Svaz průmyslu druhotných surovin

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down