01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tendr na sanace posunut na podzim

Kontroverzní tendr na odstranění starých ekologických škod v ceně 115 miliard se odsouvá. Původně se měly obálky s nabídkami otevírat 10. června. Nyní Ministerstvo financí oznámilo odsunutí na říjen, tedy dobu, kdy už s velkou pravděpodobností bude zformována nová vláda po květnových volbách....

Kontroverzní tendr na odstranění starých ekologických škod v ceně 115 miliard se odsouvá. Původně se měly obálky s nabídkami otevírat 10. června. Nyní Ministerstvo financí oznámilo odsunutí na říjen, tedy dobu, kdy už s velkou pravděpodobností bude zformována nová vláda po květnových volbách. "Přesné datum sdělíme nejspíš v dubnu," sdělil HN vrchní ředitel Ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Co odklad způsobilo? "Stále nevíme, jestli antimonopolní úřad ještě nevrátí do soutěže dva námi vyřazené uchazeče. Máme také navíc nejasnosti kolem kvalifikačních předpokladů konsorcia PPF," říká Uvíra. Ministerstvo v prvním kole vyřadilo tři uchazeče ze šesti. Jeden z vyřazených, konsorcium v čele s firmou PPF Advisory, už ale s odvoláním u antimonopolního úřadu uspěl. Pokud by podle Uvíry se stížností uspěl i někdo další, musí dostat na prostudování podkladů k sanaci nejméně 180 dní.

Sněmovna doporučila Fischerově vládě zvážit zrušení celého tendru kvůli riziku korupce. Advokátní kanceláře nyní ověřují, jestli by při zrušení tendru nehrozily Česku žaloby jeho účastníků. V podmínkách tendru přitom je, že ho vláda může zrušit po vyhodnocení nabídek, pokud se jí nebudou zdát pro stát výhodné.

Předsedkyně Evropské demokratické strany (EDS) Jana Hybášková podala podnět k antimonopolnímu úřadu, Evropské komisi i k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Domnívá se, že ve výběrovém řízení je řada chyb a měly by být přezkoumány kroky zadavatele. Ministerstvo financí podle ní zapomnělo na nejvhodnější řešení, aby se uchazeči mohli ucházet buď o celou zakázku, nebo jen o její části.

"Na místo hospodářské soutěže vytvořilo ministerstvo monopol," říká Jana Hybášková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down