01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na velikosti (ne)záleží

Firma ODES, s. r. o., působí na našem trhu od roku 1993. Od té doby dodala celou řadu linek a zařízení na zpracování pevných odpadů. V minulém roce vyrobila a nainstalovala ve spalovně SAKO Brno největší dvourotorový drtič, který byl vyroben v ČR.

Firma byla založena z iniciativy dvou pracovníků vývojového oddělení tehdejšího ZAZ, státní podnik, v Jaroměři (později TANEX, a. s.). ZAZ byla skupina podniků, které zpracovávaly surovou kůži jako surovinu pro oděvní průmysl. Vývojové oddělení pracovalo v rámci holdingu jako centrum pro inovaci zařízení jednotlivých provozů.

ODES, s. r. o., začal vyvíjet první typy pomaloběžných drtičů odpadů. Spolu s firmou M&B system, s. r. o., ve Vagónce Studénka byl tou dobou jediným výrobcem těchto zařízení v ČR. Postupem času se sortiment rozšiřoval na základě požadavků zákazníků. Od pomaloběžných drtičů se rozšířil na výrobu dopravníků a dalších zařízení, které firma kompletuje do technologických linek, jejichž je výrobcem. V současné době firma zaměstnává dvacet pět interních, a také několik externích pracovníků. Původní pronajaté prostory proto již přestaly stačit a firma se přestěhovala do prostor vlastních.

ZMĚNY NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ

Prvním vyrobeným zařízením byl dvourotorový drtič odpadů, který zkonstruoval externí konstruktér. Podkladem mu tehdy byl pouze obrázek v západoněmeckém časopise o odpadovém hospodářství. Vyrobené zařízení bylo podrobeno testům a po úpravách prodáno. Nedávno se tento "historický" výrobek objevil opět v naší provozovně, protože potřeboval opravu. Díky tomu jsme mohli posoudit, jak vypadají a pracují zařízení ze začátku existence firmy v porovnání se současnými výrobky.

Při vizuálním porovnání starého a nového drtiče nejsou na první pohled žádné diametrální rozdíly, což jen dokazuje, že na počátku jsme zvolili správnou koncepci jejich provozu. Při podrobnějším studiu ale zjistíte, že konstrukce nového drtiče obsahuje mnoho změn. Většina z nich má základ v komunikaci se zákazníky - byly provedeny na základě zkušeností z reálných provozu.

Mimo celkové zesílení a vyztužení nejvíce namáhaných komponent je v konstrukci drtiče jednou z hlavních změn nová převodovka. Tu, kterou původně vyráběla firma ODES, nahradila převodovka renovované firmy NORD. Změněno bylo také uchycení převodovky ke stojanu drtiče. Oproti původnímu pevnému uchycení nyní dáváme přednost uchycení pružnému, které mnohem lépe zachycuje rázy a tím zvyšuje spolehlivost zařízení.Chod drtiče a jeho případné přetížení odpadem hlídá reverzační automatika. Původní modul od firmy PaP, automatizace a regulace, s. r. o., nahradila sériově vyráběná automatika od firmy Bernecker&Rainer. Firma PaP se ale nadále stará o její programování a servis. Tyto a další změny měly podstatný vliv na prodloužení životnosti drtiče při používání v extrémních podmínkách.

NEJVĚTŠÍ DRTIČ

Zkušenosti našich zákazníků z provozů, kam byla naše zařízení dodána, jsou cennou informací při konstrukci nových zařízení. Na základě zkušeností firma ODES zkonstruovala a dodala v minulém roce dosud největší vyrobený dvourotorový drtič v ČR - nyní je instalován ve spalovně SAKO v Brně. Jedná se o zařízení s délkou pracovních válců 2400 mm a celkovou hmotností 20 tun. Pohon zajišťuje dvojice hydraulických pohonů od švédské firmy Hägglunds. Střižná síla na jeden segment dosahuje 11 000 N.

Drtič je konstruován a určen k drcení velkoobjemového odpadu, jako jsou postelové matrace, pneumatiky, nábytek atd. před spálením. Firma ODES, s. r. o., se touto realizací dostala na úroveň velkých evropských firem.

V sortimentu odpadů se objevují nové druhy výrobků, které je nutno zpracovávat. Tyto výrobky jsou složeny z více druhů materiálů. Po skončení jejich životnosti vznikají společnosti starosti jak s nimi naložit. Každý požadavek na zpracování odpadu je pro firmu ODES, s. r. o., výzvou, kterou se snaží co nejlépe uchopit.

Michal Friml

jednatel a majitel společnosti ODES, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down