01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chystají se špičková vědecká centra

Ve Středočeském kraji v budoucnu vyrostou dvě nové výzkumné infrastruktury - centra BIOCEV a ELI.

Akademie věd ČR a Univerzita Karlova rozjíždějí společný projekt BIOCEV - biotechnologické a biomedicínské centrum ve středočeském Vestci.

Z oblasti týkající se životního prostředí se vědci zaměří na enzymy využitelné například při zpracování odpadů, v moderní energetice (biologické články), při biotechnologickém zpracování potravin nebo při optimalizaci aplikovatelnosti některých nukleo-lytických enzymů proti rakovinnému bujení.

Zabývat se budou i návrhem morfologicky a funkčně ekvivalentních tkáňových náhrad, konstruovaných na základě biomateriálů a lidských kmenových buněk. Plánovaná je i příprava náhrad cév, srdečních chlopní, chrupavek a kostí. Vědeckým koordinátorem projektu je bývalý předseda Akademie věd České republiky prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.

Centrum poskytne až 700 nových pracovních příležitostí pro vysoce i méně kvalifikovanou pracovní sílu a součástí projektu je rovněž výchova mladých vědeckých pracovníků v rámci akreditovaných magisterských a zejména doktorských studijních programů.

ELI je jedním z projektů uvedených na tzv. "ESFRI roadmap" (Evropský výhledový plán pro vznik velkých vědeckých infrastruktur/European Roadmap for Research Infrastructure).

V České republice by unikátní laserové centrum ELI Beamlines mělo být vystavěno v Dolních Břežanech. V základním výzkumu umožní nové ultraintenzivní zdroje například laboratorní experimenty v kvantové elektrodynamice při vysokých hustotách energie, v laboratorní astrofyzice (např. laboratorní testovaní mechanismů emise záření pulsary) a fyzice horké husté hmoty, fyzice plazmatu, atd. V oboru aplikovaného výzkumu umožní nové laserové zdroje záření a částic mimo jiné vývoj nových diagnostik v medicíně, vývoj nových terapeutických technik, vývoj personalizovaných léčiv a vývoj nových materiálů.

Projekty BIOCEV a ELI již úspěšně prošly národním hodnocením projektových žádostí v první výzvě prioritní osy 1 Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace 2007-2013 na vybudování evropských center excelence. Oba postoupily do závěrečného hodnocení Evropské komise, která by o financování projektů měla rozhodnout na konci roku 2010.

Vizualizace centra Biocev

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down