01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konference v Hradci Králové: přednášky, diskuse i ocenění

Červnové setkání odpadářů v Hradci Králové má svou tradici, která trvá již jedenáct let. Počasí bylo jako obvykle horké, program je pravidelně velmi nahuštěný, ale došlo i na diskuze.

Hned na počátku se účastníci konference stali svědky historické chvíle. Po inspirativním projevu ministryně životního prostředí Rut Bízkové jí zástupci Svazu měst a obcí a dalších sdružení předali kytici s poděkováním za to, co během svého krátkého působení v ministerském křesle stihla udělat pro české odpadové hospodářství. Rut Bízková zdůraznila, že navazovala na práci svého předchůdce Jana Dusíka a profesionální oporu našla i v ředitelce odboru odpadů Zdeňce Bubeníkové.

Historická chvíle to rozhodně byla, protože mnoho let po sobě byly přednášky i diskuse jedním dlouhým lamentem nad postoji a práci úředníků Ministerstva životního prostředí.

Význačným znakem setkání bylo množství informací o chystané výstavbě spaloven komunálního odpadu. Tomáš Kotyza (Moravskoslezský kraj) informoval o přípravě Krajského integrovaného centra se spalovnou v Karviné, které je jedním ze žhavých kandidátů na podporu z OPŽP, osa 4. 1.

"Kdo respektoval v minulých letech postoj MŽP, vyjádřený v Plánu odpadového hospodářství ČR - tedy zamítavé stanovisko k výstavbě spaloven, ten prohloupil. Nyní, kdy už je jejich podpora možná, nemá šanci stihnout nějaký projekt připravit a získat dotaci," upozornil ve své přednášce.

Jedním z velmi očekávaných řečníků byl i Ivo Kropáček, odborník na odpady z Hnutí Duha. Předestřel přítomným vizi spočívající zejména v předcházení vzniku odpadů a jejich minimalizaci. Jako příklad pro minimalizaci odpadů uvedl například popisování papíru po obou stranách nebo znovuvyužívání odložených spotřebičů (po nezbytné repasi). Poukázal na příklad Vlámska, kde je tato forma minimalizace odpadů rozšířená: existují zde centra, kde si mohou lidé za nepatrné částky pořídit věci (spotřebiče, nábytek), které zde jiní odložili.

Diskutující konstatovali, že Hnutí Duha a "profesionální" odpadáři mají vlastně cíle velmi podobné, a to je co nejméně odpadů na skládkách. Cesty se však liší. V sále znělo, že příklady znovuvyužívání jsou sice pěkné, ale nic moc neřeší, nehledě na podstatné právní otázky (např. bezpečnostní předpisy u elektrických zařízení).

Ivo Kropáček rovněž volal po intenzivnějším třídění složek komunálního odpadu, završeném mechanicko-biologickou úpravou. Několik připomínek z pléna zdůrazňovalo, že MBÚ není řešením pro odstranění odpadů, jak ostatně vyplývá ze samotného názvu, a nelze tedy na tuto technologii spoléhat jako na univerzální řešení pro odpadové hospodářství. K tomu Ivo Kropáček podotknul: "Já z té technologie (míněno MBÚ) taky nejsem nejnadšenější a nebudu ji hájit do krve."

Ing. Petr Strankmüller ze společnost Ekodepon seznámil účastníky s variantou integrovaného systému, který postupně z iniciativy svazku obcí Černošín vybudovali v Plzeňském kraji. Na dotaz, jak se Svazek obcí Černošín staví k pokročilému projektu spalovny v areálu skládky Chotíkov, řekl: "Integrovaný systém v Plzeňském kraji vnímáme jako nutnost. Chceme se do něj zapojit, ale tak, abychom nenarušili ekonomickou rovnováhu naší společnosti. Máme vybudovanou skládkovou kapacitu, jejíž provoz se vyvíjí velmi dobře, takže rozhodně nezačneme hned vozit do spalovny." Upozornil tak na problém, který ve všeobecném nadšení pro spalovny není příliš reflektován: každá taková spalovna podstatně změní poměry v odpadovém hospodářství ve svém okolí a dopady pocítí všichni zúčastnění v regionu, tak se spalovnou mají technicky něco společného, nebo ne.

Když to vše shrnu, letošní konference v Hradci Králové byla velmi obsažná, inspirativní a vyčerpávající. Jako ostatně každý rok. Už se těším na další, dvanáctý ročník.

Poděkování ministryni životního prostředí Rut Bízkové předali Pavel Drahovzal a Marek Sýkora za Svaz měst a obcí

Tomáš Kotyza z Moravskoslezského kraje hovořil o přípravě projektu integrovaného centra

Petr Strankmüller ze společnosti Ekodepon upozornil na možné změny, které proběhnou s rozvojem spaloven

V plénu konference se vedly o předkládaných faktech velké diskuse

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down