01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výdaje na ochranu životního prostředí

Český statistický úřad zpracovává každoročně data o výdajích na ochranu životního prostředí. Jedná se o výdaje investičního i neinvestičního charakteru a předmětem zjišťování jsou i ekonomické přínosy plynoucí z ochrany životního prostředí.

Investice na ochranu životního prostředí jsou veškeré investiční výdaje, které se vztahují k činnostem na ochranu životního prostředí, jejichž hlavním cílem je shromažďovat, nakládat, monitorovat a kontrolovat, snižovat objem, předcházet nebo eliminovat znečišťující látky a znečištění nebo jakékoliv poškození životního prostředí, které vzniká v důsledku podnikatelské činnosti. Investiční výdaje na ochranu životního prostředí zahrnují všechny výdaje na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (DHM), které vykazující jednotky vynaložily na pořízení DHM (koupí nebo vlastní činností), spolu s celkovou hodnotou DHM získaného formou bezúplatného nabytí nebo převodu podle příslušných legislativních předpisů, nebo přeřazením z osobního užívání do podnikání. Do výdajů na pořízení dlouhodobého hmotného majetku na ochranu životního prostředí se zahrnují samostatné movité věci a soubory movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením s dobou použitelnosti delší než jeden rok a v ocenění stanoveném účetní jednotkou, povinně však od částky stanovené zákonem o daních z příjmů pro tento majetek (od roku 2001 je stanovena částka 40 000 Kč).

Českým statistickým úřadem jsou sledovány již od roku 1986, vývoj objemu finančních prostředků (v běžných cenách) na ně vynaložený je znázorněn v grafu 1.

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

V roce 2009 dosáhly investice na ochranu životního prostředí 23,5 mld. Kč, což byl nárůst o necelých 16 % proti předchozímu roku. Zároveň je z grafu dobře patrné rozložení investic do hlavních směrů jejich zaměření - ochrana ovzduší a klimatu, nakládání s odpadními vodami a nakládání s odpady.

V roce 2009 dosáhly investiční výdaje na ochranu ovzduší a klimatu 3,6 mld. Kč (proti minulému roku pokles o 5 %), na nakládání s odpadními vodami 8,6 mld. Kč (nárůst proti minulému roku o 13 %), a na nakládání s odpady 4,3 mld. Kč (nárůst proti minulému roku o 5 %). Při pohledu na situaci v delším časovém horizontu vidíme, že v počátečních letech sledování nebyl objem prostředků vynaložených na investice na ochranu životního prostředí příliš vysoký a dominovaly především investice na ochranu vody. Od počátku 90. let, v návaznosti na novou legislativu týkající se ochrany ovzduší a klimatu, došlo k významnému zvýšení prostředků vynakládaných v této oblasti a investice do ochrany ovzduší a klimatu představovaly více než 50 % z celkového objemu environmentálně zaměřených investic. Od roku 1989 klesá jejich podíl, a naopak se zvyšuje podíl investic na nakládání s odpadními vodami a na nakládání s odpady. V současné době se objemy investic na ochranu životního prostředí pohybují kolem hodnoty 20 mld. Kč.

Investice na nakládání s odpady patří mezi tři nejvýznamnější oblasti výdajů na ochranu životního prostředí. V posledních letech zaznamenáváme jejich rostoucí trend. Z grafu 2 je zřejmé, že objemy investic na nakládání s odpady se v posledních letech pohybují kolem 4 mld. Kč ročně a jejich podíl na celkových investičních výdajích na životní prostředí se pohybuje kolem dvaceti procent.

Mimo výše zmíněné tři hlavní směry se investice na ochranu životního prostředí dělí do dalších šesti skupin - ochrana a sanace půdy, podzemních a povrchových vod, omezování hluku a vibrací (kromě ochrany pracovišť), ochrana krajiny a biodiverzity (druhová rozmanitost), ochrana proti záření, výzkum a vývoj na ochranu životního prostředí a ostatní aktivity na ochranu životního prostředí, vše podle klasifikace CEPA 2000.

NEINVESTIČNÍ VÝDAJE

Neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí jsou také nazývány běžnými či provozními výdaji, u kterých je hlavním účelem prevence, snížení, úpravy nebo likvidace znečištění a znečišťujících látek nebo další degradace životního prostředí, které vycházejí z výrobního procesu podniku. Dělí se na vnitřní a vnější, což je chápáno z pohledu podniku. Vnitřní náklady zahrnují náklady vynaložené na činnosti v rámci zpravodajské jednotky, tj. ve vlastní režii. Jsou zde zahrnuty mzdové náklady, platby za spotřebu materiálu a energií, za opravy a udržování atd. Vnějšími neinvestičními náklady rozumíme platby za činnosti provedené dodavatelsky (např. nákup služeb).

Zjišťování neinvestičních nákladů začalo až zpravodajským rokem 2003. V roce 2009 dosáhly tyto náklady 48,7 mld. Kč, což představuje pokles proti předchozímu roku o 5 %.

Sledování neinvestičních nákladů v letech 2003 až 2009 podle jednotlivých programových zaměření ochrany životního prostředí ukázalo, že nejvíce finančních prostředků je vkládáno do oblasti nakládání s odpady (32 mld. Kč v roce 2009), a to jak do provozování zařízení na nakládání s odpady, tak i do služeb, které podniky platí za odstraňování odpadů.

EKOLOGICKÉ VÝDAJE CELKEM

Celkové výdaje na ochranu životního prostředí vykazují v České republice v letech 2003 až 2009 rostoucí trend. Důležitým ukazatelem pro porovnání jednotlivých zemí v rámci Evropské unie pro měření dopadů opatření hospodářské politiky je podíl výdajů na ochranu životního prostředí na hrubém domácím produktu. Tento ukazatel ve sledovaném období zaznamenal mírně rostoucí až stagnující trend a pohybuje se mezi 1,6 až téměř 2 %.

Převažují neinvestiční výdaje nad investicemi, z počátečních 50 % se na konci sledovaného období pohybují kolem 70 %.

Na celkových výdajích na ochranu životního prostředí se nejvýrazněji podílí výdaje na nakládání s odpady, které tvoří polovinu celkových výdajů na ochranu životního prostředí. Neinvestiční výdaje v rámci nakládání s odpady představují 90 % celkových výdajů v tomto programovém zaměření.

EKONOMICKÝ PŘÍNOS

Ekonomický přínos z aktivit na ochranu životního prostředí plyne především z prodeje služeb na ochranu životního prostředí a z tržeb z prodeje vedlejších produktů vznikajících při ochraně životního prostředí. Tržby z prodeje služeb na ochranu životního prostředí dosáhly v roce 2009 hodnoty 35,4 mld. Kč (nárůst o 5 % proti předchozímu roku). Tyto tržby vykazují především firmy, které se specializují na činnosti, které vedou k ochraně životního prostředí. Jsou to podniky zejména zahrnuté do odvětví, pod které spadají činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi.

Ekonomický přínos, který plyne z prodeje vedlejších produktů vznikajících při aktivitách na ochranu životního prostředí, je v porovnání s tržbami za služby na ochranu životního prostředí nižší. V roce 2009 dosáhl výše 7 mld. Kč, což představuje pokles proti minulému roku o 34 %. Tyto vedlejší produkty vznikají především při nakládání s odpady.

Výdaje na ochranu životního prostředí patří v současnosti k jedné z prioritních oblastí strategie environmentálního účetnictví, která úzce souvisí se strategií udržitelného rozvoje. Cílem Českého statistického úřadu je tedy pokračovat ve zjišťování a zpřesňování těchto ukazatelů, a tím se podílet na rozvoji environmentálního účetnictví v České republice.

Ing. Miloslava Veselá
Oddělení statistiky životního prostředí, Český statistický úřad

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down