01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spor o sběr historického elektroodpadu

Dva kolektivní systémy, REMA Systém a Asekol, vedou již delší dobu spor ve věci přidělení zakázky na likvidaci historického elektroodpadu. Nyní ve věci rozhodl Nejvyšší správní soud. Oba účastníci sporu však interpretují výsledek rozdílně.

Z TISKOVÉ ZPRÁVY SPOLEČNOSTI REMA SYSTÉM:

Společnost REMA Systém dosáhla dalšího úspěchu ve svém sporu s Ministerstvem životního prostředí Za pravdu jí dal Nejvyšší správní soud a otevřel tak cestu k nápravě současné situace. Proti rozsudku již neexistují řádné opravné prostředky.

Rozsudek se dotýká systému financování sběru a likvidace starých elektropřístrojů, které byly na trh uvedeny (prodány) ještě před platností zákona o odpadech z roku 2005. Pro oblast telekomunikačních a IT zařízení získala zakázku společnost ASEKOL, přestože největší podíl 85 procent trhu doložila společnost REMA Systém.

Proti Ambrozkovu rozhodnutí podala REMA Systém řadu správních žalob k Městskému soudu v Praze, v nichž namítala nezákonnost napadených rozhodnutí. Městský soud v létě 2009 žalobě vyhověl a rozhodnutí ministra životního prostředí zrušil. Proti rozsudku podali ministr životního prostředí i firma ASEKOL kasační stížnosti. Nejvyšší správní soud nyní rozhodl tak, že kasační stížnost ministra životního prostředí zamítl a ostatní (ASEKOL a jeho zřizovatelé) odmítl. V odůvodnění rozsudku Nejvyšší správní soud uvedl, že ministerstvo životního prostředí nevedlo společné řízení o všech žádostech o zápis do Seznamu pro zajištění financování nakládání s historickými elektrozařízeními pro určitou skupinu, a tím se dopustilo těžké vady řízení, která mohla mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé.

Z TISKOVÉ ZPRÁVY SPOLEČNOSTI ASEKOL:

Nejvyšší správní soud ČR (NSS) v říjnu tohoto roku rozhodl o kasační stížnosti Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) a několika výrobců elektrozařízení v řízení, které se týká zápisu do seznamu výrobců. Předmětem přezkumu ze strany NSS byla pouze formální stránka řízení, tedy s jakým okruhem účastníků mělo být řízení vedeno.

V souvislosti s rozsudkem NSS vyšel ve středu 3. listopadu v Hospodářských novinách článek, v němž se tvrdilo, že verdikt soudu zpochybnil oprávněnost sběru historického elektroodpadu společností ASEKOL ve prospěch společnosti REMA Systém. Nic takového ovšem nenastalo. Předmětem soudního přezkumu nebylo to, zdali byl ASEKOL zapsán právněně, či nikoliv.

Na rozdíl od našeho kolektivního systému je to právě společnost REMA Systém, kdo nemá od roku 2005 od státu oprávnění sbírat historický elektroodpad, a přesto za jeho likvidaci vybírá od svých klientů peníze. Navíc má již rok a půl Městským soudem v Praze zrušeno oprávnění na sběr veškerého vyřazeného elektra na území ČR. Společnost ASEKOL již podala návrh u MŽP k provedení hloubkového finančního auditu všech subjektů, které se u nás zabývají sběrem elektroodpadu. Záměrem byla snaha poukázat na netransparentnost nakládání s vybranými příspěvky a možné finanční machinace.

REMA Systém hrozí žalobou za ušlý zisk, který má být ve výši několika stovek milionů korun. Ovšem u zpětného odběru elektrozařízení se jedná o zákonné plnění povinností výrobců a dovozců elektrozařízení, které je veřejnou službou občanům, aby mohli zdarma odevzdávat vysloužilé elektrospotřebiče. Proto mají být kolektivní systémy neziskové, a proto musí být založeny pouze výrobci a dovozci.

Zdroj: TZ ASEKOL, TZ REMA Systém

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down