01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spalovně v Chotíkově stačí "malá EIA"

Plánovaný závod na energetické využití komunálního odpad v Chotíkově nedaleko Plzně nemusí podle Krajského úřadu Plzeňského kraje projít tzv. "velkou EIA" Je to závěr zjišťovacího řízení, jehož výsledek byl zveřejněn počátkem listopadu minulého roku.

U záměru ZEVO Chotíkov proběhlo zjišťovací řízení dle § 7 zákona. Krajský úřad Plzeňského kraje přihlížel k povaze a rozsahu záměru a jeho umístění. Komunální odpad se v něm má energeticky využívat konvenční technologií na bázi roštového ohniště, která je nejrozšířenější variantou využití komunálního odpadu spalováním na světě. Tato technologie je dlouhodobě ověřená, včetně různé úrovně čištění spalin. Pro spalování a čištění spalin jsou navržena zařízení odpovídající doporučovaným nejlepším dostupným technologiím (Best Available Technique, BAT).

POŽADAVKY KRAJSKÉHO ÚŘADU

Zjišťovací řízení ukládá budoucímu provozovateli ZEVO dodržovat garantované emise ve spalinách (průměrné 24hodinové hodnoty), hmotnostní toky emisí a roční emise vyplývající z užití BAT. Tyto emisní limity jsou podstatně přísnější, než platí pro klasickou uhelnou kotelnu, která bude nahrazena. Zařízení je situováno do stávajícího areálu skládky odpadů Chotíkov. Podle hlukové mapy se má hlukové zatížení lokality zvýšit o hodnoty maximálně v desetinách dB, které nejsou z hlediska celkové hlukové zátěže subjektivně postřehnutelné. Také vliv předpokládaného imisního příspěvku (včetně související dopravy) na kvalitu ovzduší není významný a v hodnocených ukazatelích z hlediska zhoršení životního prostředí se prakticky neprojeví.

Lze rovněž konstatovat, že při respektování požadavků úřadu nedojde při výstavbě, ani při provozu k významnějšímu ovlivnění povrchových a podzemních vod. Stavba se nedotkne chráněné části přírody a nemá vliv ani na prvky územního systému ekologické stability. Také možnost přeshraničních vlivů je vyloučena.

VYJÁDŘENÍ K ZÁMĚRU

K záměru se vyjádřily územní samosprávné celky, správní úřady a veřejnost, nikdo však nezpochybnil odborné studie, průzkumy a závěry uvedené v oznámení záměru, které prokazují, že nedojde k významnému vlivu na životní prostředí.

Převážná část vyjádření veřejnosti obsahovala obavu ze zdravotních rizik a zhoršení dopravní a hlukové zátěže. Připomínkující z Plzně často používali obvyklý argument neodborné veřejnosti, že lokalita je umístěna na návětrné straně Plzně. Z rozptylové studie zpracované ČHMÚ však vyplývá, že umístění ZEVO severozápadně od města Plzně je vzhledem k převládajícím směrům větru optimální. Výroba tepla a elektrické energie v ZEVO Chotíkov sníží potřebu výroby tepla (i elektrické energie) v Plzeňské teplárenské, a. s. Díky tomu dojde k vysokému snížení celkových emisí oxidů síry, tuhých a organických látek, což přispěje ke zlepšení kvality ovzduší v Plzni a blízkém okolí.

Na základě těchto zjištění proto dospěl KÚ k závěru, že ZEVO Chotíkov nemá významný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona o EIA. Realizace a faktické fungování ZEVO bude ještě ošetřeno v navazujících rozhodnutích, zejména v územním rozhodnutí, v integrovaném povolení a ve stavebním povolení.

Petra Jarošová

Krajský úřad Plzeňského kraje

VELKÁ A MALÁ EIA

Zákon č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů upravuje posuzování vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví a postup fyzických osob, právnických osob, správních úřadů a územních samosprávných celků (obcí a krajů) při tomto posuzování. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v tomto zákoně vymezené záměry a koncepce, jejichž provedení by mohlo závažně ovlivnit životní prostředí.

- Záměry, které podléhají posuzování vlivů na životní prostředí, jsou uvedeny v příloze č. 1, kategorii I (velká EIA)

- Záměry, které podléhají posuzování vlivů na životní prostředí, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení, jsou uvedeny v příloze č. 1, kategorii II.

Ten, kdo hodlá provést záměr (dále jen "oznamovatel"), je povinen předložit oznámení záměru (dále jen "oznámení") příslušnému úřadu. K předloženému oznámení záměru probíhá zjišťovací řízení (tak zvaná "malá EIA"). U záměrů a změn záměrů uvedených v § 4 odst. 1 písm. b), c), d) a e) je cílem zjišťovacího řízení také zjištění, zda záměr nebo jeho změna má významný vliv na životní prostředí, případně zda záměr může samostatně nebo ve spojení s jinými významně ovlivnit území evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti, a zda bude posuzován podle tohoto zákona (viz § 7 odst. 1 zákona).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down