01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora užívání biopaliv

Od počátku tohoto roku běží kampaň CZ Biom - Českého sdružení pro biomasu na podporu a širší uplatnění kapalných biopaliv v dopravě. Široké veřejnosti by se tak měly dostat objektivní informace o vlastnostech těchto alternativních paliv a nezbytných podmínkách pro jejich využívání. Uplatnění...

Od počátku tohoto roku běží kampaň CZ Biom - Českého sdružení pro biomasu na podporu a širší uplatnění kapalných biopaliv v dopravě. Široké veřejnosti by se tak měly dostat objektivní informace o vlastnostech těchto alternativních paliv a nezbytných podmínkách pro jejich využívání. Uplatnění biopaliv v dopravě ukládá všem členským státům evropská direktiva, která stanoví cíl v roce 2020 uplatnit v dopravě jejich 10% podíl.

Již dnes se můžeme setkat na čerpacích stanicích s palivy na bázi biopaliv. Například palivo E85 obsahuje 85 % bioetanolu a 15 % benzínu. Směsná motorová nafta má více než 30 % MEŘO. Uplatňuje se také tzv. nízkoprocentní přimíchávání, kdy se do benzínu a motorové nafty připouští přimíchávat určité nízké procento biopaliv povolené technickými normami. Toto přimíchávání je dáno zákonem o ochraně ovzduší a je uplatněno jako povinnost distributorům dodávat na trh minimální podíl biopaliv z celkového množství pohonných hmot. V současné době se takto přimíchává 4,2 % bioetanolu do benzínu a 6 % MEŘO do nafty.

Více informací o kampani naleznete na www.biom.cz.

O používání biopaliv koluje hodně mýtů. CZ BIOM to chce změnit

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down