01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ELEKTROWIN znovu otevírá Motivační program

Obce mohou i v roce 2011 využívat výhody za zpětný odběr elektrozařízení a čerpat podporu z Motivačního programu.

Na tom, aby elektrozařízení odcházela ze sběrných míst na další zpracování kompletní, mají zájem jak obce, tak zpracovatelé. Kolektivní systém Elektrowin vypisuje svůj motivační program na podporu zabezpečení sběrných míst elektrozařízení proti nevítaným návštěvníkům. Při splnění daných kritérií má každá obec nárok na finanční odměnu při realizaci některého ze zabezpečovacích opatření. Na obci je, aby zvolila, co považuje za potřebné s ohledem na zkušenosti s provozem sběrného místa.

Může jít o mechanické nebo elektronické zabezpečení sběrného místa (celého sběrného dvora, nebo místa shromáždění spotřebičů), pořízení shromažďovacího skladového kontejneru pro velké i pro malé spotřebiče nebo zlepšení dopravní obslužnosti zpevněním plochy sběrného místa. Obce zapojené do SYSTÉMU WINTEJNER mohou získat podporu na pořízení vysokozdvižného vozíku anebo pořízení plachty na zakrytí otevřeného WINTEJNERu.

Motivační program je rozdělen do čtyř stupňů od odměny 15 tis. Kč do odměny 50 tis. Kč. O výši odměny rozhoduje splnění kritérií, která v prvé řadě odrážejí výtěžnost sběru spotřebičů (vyjma chlazení) na obyvatele za čtvrtletí. O odměnu lze žádat dvakrát ročně, obec tedy může získat až 100 000 Kč.

V loňském roce bylo z tohoto programu nejčastěji financováno pořízení vysokozdvižných vozíků - celkem 28 obcí získalo 308 tis. Kč. Více než 315 tis. Kč bylo z programu vyplaceno devíti obcím za kamerový systém, téměř 300 tis. Kč obdrželo sedm obcí za zpevnění plochy. Celkem bylo finančně podpořeno 58 žádostí.

Kritériem pro získání podpory je dobrá komunikace prostřednictvím informačního systému, přístupnost sběrného místa, kvalita shromažďování vysloužilých spotřebičů a v neposlední řadě i dobré výsledky kontrol.

SYSTÉM WINTEJNER

V loňském roce spustil kolektivní systém ELEKTROWIN jeden z největších projektů, a to výměnný systém velkoobjemových kontejnerů - WINTEJNER. Záměr usnadnit sběrným dvorům manipulaci se stále narůstajícím množstvím zpětně odebraných elektrozařízení, zajistit jejich vyšší ochranu a současně zrychlit dopravní obslužnost se v praxi skvěle osvědčuje. Obcí, které mají zájem, zapojit do zpětného odběru elektrospotřebičů ve své lokalitě tyto speciální velkoobjemové kontejnery, přibývá. Od spuštění projektu rozmístil ELEKTROWIN do 125 sběrných míst 500 WINTEJNERů. Na sběrné dvory jsou dodávány vždy dva typy WINTEJNERů - jeden na shromažďování chlazení a druhý na shromažďování velkých a malých spotřebičů. Systém funguje na principu výměny plného kontejneru za prázdný.

Kontejnery poskytuje kolektivní systém zdarma na vlastní náklady výhradně obcím, které s ním mají uzavřenou smlouvu. Roční hmotnost zpětně odebraných elektrozařízení musí v obci přesáhnout 16 tun. Navíc každá obec, která uzavře Smlouvu o umístění kontejnerů, získává v rámci Motivačního programu společnosti ELEKTROWIN nárok na pořízení vysokozdvižného vozíku, který je určen k manipulaci s odebranými elektrospotřebiči uvnitř kontejneru.

PUTUJÍCÍ KONTEJNER

Obcím nebo městským částem, které nemají vlastní sběrný dvůr nebo je pro většinu jejich občanů špatně dostupný, se od roku 2009 nabízí možnost odložit vysloužilé elektrospotřebiče do Putujícího kontejneru, který se jako mobilní místo zpětného odběru elektrozařízení přiblíží na několik dnů k jejich bydlišti.

V roce 2010 využilo službu Putujícího kontejneru 21 svazků obcí a mikroregionů. Ten tak umožnil, aby 242 tun starých a nepotřebných elektrospotřebičů bylo předáno k ekologické recyklaci, čímž se ušetřilo 1 460 500 kWh elektrické energie, což představuje roční spotřebu obce se 183 obyvateli. Obyvatelé dotčených obcí, kteří odevzdali své elektrozařízení, ušetřili i primární suroviny, konkrétně 141 880 litrů ropy, a do ovzduší se nedostalo 2 804 720 kg oxidu uhličitého.

Obce ušetřily celkem 1 500 000 Kč a dalších 726 500 Kč od ELEKTROWINu ještě získaly jako příspěvek na administrativní zajištění vlastní realizace projektu v místě jeho konání. Díky tomu, že starostové vyslovili zájem o zopakování této akce, rozhodl se ELEKTROWIN pokračovat s tímto projektem i v roce 2011.

INFORMOVÁNÍ OBYVATEL

Další možností, jak mohou "nejen" malé obce s kolektivním systémem ELEKTROWIN spolupracovat, je využití článku či inzerátu z CD, které ELEKTROWIN distribuuje na začátku roku všem obcím, se kterými má uzavřenou smlouvu, a také jej rozdává na všech konferencích a seminářích. Tuto možnost v roce 2010 využilo 153 obcí s 725 700 obyvateli. Informace o zpětném odběru elektrozařízení se tak dostala prostřednictvím obecního zpravodaje i do těch nejmenších obcí v České republice.

Finanční prostředky na zajištění informovanosti o zpětném odběru svých obyvatel mohou obce získat i formou příspěvku na akce zaměřené na podporu informovanosti (kampaně, výroba a distribuce informačních materiálů týkající se zpětného odběru, odpadového hospodářství apod.).

WINTEJNERY usnadňují manipulaci se stále narůstajícím množstvím zpětně odebraných elektrozařízení.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down