01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ecocheese přináší sběrný box do domácnosti

Z použitých baterií vracejí domácnosti k recyklaci pouze zlomek. Změnit to má projekt Ecocheese, který nedávno zahájila společnost Ecobat.

Spotřeba přenosných baterií a akumulátorů stále narůstá. V maloobchodní síti ČR se každoročně prodá téměř 150 milionů kusů baterií. Každý z nás spotřebuje za rok průměrně čtrnáct baterií, z nich však vrátíme ke zpětnému odběru pouze dvě. Přitom v tuto chvíli se v každé české domácnosti nachází průměrně sedm vybitých baterií - to je 25 milionů kusů, které by mohly být recyklovány.

Nemalé množství končí v domovním odpadu. Z celkového obsahu těžkých kovů v komunálním odpadu jsou právě baterie zodpovědné za 88 % obsah rtuti, 10 % zinku, 67 % niklu a 85 % kadmia! Použité přenosné baterie či akumulátory by proto neměly končit ve spalovnách nebo na skládkách, ale být odevzdávány k recyklaci.


SBÍRÁ SE MÁLO

Přestože u nás sběr přenosných baterií postupně narůstá, je ve sběru ČR se svými dvěma bateriemi na osobu pod směrnicemi EU. Ty požadují, aby Česká republika v roce 2012 recyklovala každou čtvrtou prodanou baterii a dosáhla minimálně čtyř sebraných monočlánků na občana.

Za sběr a recyklaci baterií v řadě evropských zemí (včetně České republiky) odpovídají jejich výrobci a dovozci. Nejvýznamnější firmy na trhu s bateriemi založily už v roce 2002 neziskovou organizaci Ecobat, která v současné době přebírá odpovědnost za zpětný odběr 600 dovozců baterií. V současnosti je na území celé ČR již 14 tisíc míst zpětného odběru. Všechna jsou označena samolepkou a vybavena boxem pro zpětný odběr.

Přestože se se v posledních letech rozvíjejí aktivity ve sběru a recyklaci baterií, baterií se k recyklaci stále vrací málo. Ecobat proto hledá nové možnosti zapojení spotřebitelů i podnikatelů. Projekt Ecocheese má naučit rodiny, ale i jednotlivce sbírat vybité baterie přímo v domácnosti.

DOMA JE DOMA

Speciální sběrný box na baterie do domácnosti, nazvaný Ecocheese je nejen funkční, ale má elegantní nadčasový design v několika barevných provedeních. Je projektován tak, aby zapadal do interiéru a navenek vypadal spíše jako dekorace. Svým zevnějškem kopíruje současné designové trendy v moderní bytové architektuře. Uživatel má možnost výběru z několika barevných odstínů, čímž mu dává možnost sladit danou barvu s vybavením vlastního interiéru. Otvory pro vložení baterií jsou rozmístěny jako jakási tapeta, linie opakujících se vzorů, částečně organicky nestejně velkých (odtud pochází i název projektu "Cheese").

Ecocheese je zároveň nejbezpečnějším řešením, jak v domácnostech s malými dětmi zabránit náhodnému spolknutí baterie. Tyto případy nejsou ojedinělé a mají za následek vážné ohrožení na životě (jen ve FN Motol, Praha, bylo loni zaznamenáno v krátkém sledu pět případů spolknutí knoflíkových baterií dětmi ve věku do pěti let).

Akce Ecocheese chce upozornit na to, že shromažďování vybitých baterií do domácího sběrného boxu je jednoduché a snadno si ho osvojí i starší osoby, které nebyly zvyklé takový odpad třídit.

Projekt byl v březnu zahájen v Praze a středních Čechách (promo stánky byly umístěny v Praze, Kladně, Berouně a Mladé Boleslavi). Aktuální termíny jsou uvedeny na www.ecocheese.cz.

Designově zajímavý boxík může ladit s barvami kuchyně a usnadní shromažďování vybitých baterií.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down