01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proces podávání žádostí je téměř neschůdný

Nový zákon o vodách a plnění evropské směrnice - to jsou dvě současná hlavní témata oboru vodovodů a kanalizací. Bude se jim věnovat i doprovodný program veletrhu WATENVI.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí v současné době provádí prověrku aglomerací z pohledu plnění požadavků Směrnice 91/271/ES na čištění odpadních vod. Podle ní měla ČR zajistit do konce roku 2010 řádné čištění a odvádění odpadních vod v aglomeracích nad 2000 obyvatel.

Celkový proces přípravy žádostí o financování vodohospodářských investic ze zdrojů OPŽP byl velice náročný z hlediska finančního i technického zpracování projektu. "Nejistota v získání a rozsahu objemu finančních prostředků zpozdila zahájení přípravy projektů a je i jedním z důvodů proč drobní vlastníci (obce), kteří nemají dostatek vlastních finančních prostředků, nezahájili včas proces přípravy projektů a žádostí o spolufinancování z OPŽP.


Podrobným rozpracováváním podmínek přijatelnosti s doplňováním dalších podmínek a regulačních nástrojů se celý proces stal svojí vysokou administrativní a finanční náročností pro žadatele projektů téměř neschůdný. Časová ztráta několika let se odráží v realitě schvalování a čerpání prostředků na projekty z OPŽP a je hlavním důvodem nesplnění závazku ČR," upřesnil Ing. František Barák, předseda představenstva SOVAK.

NOVELA REAGUJE NA VÝVOJ

Pro oblast vodního hospodářství přinesl zákon o vodách několik zásadních změn, zejména úpravu plánování v oblasti vod, posílení zásobování obyvatelstva pitnou vodou, řešení srážkových vod a zneškodňování odpadních vod.

"Zásadní změnou je posílení významu zásobování obyvatelstva pitnou vodou, které se podařilo prosadit na roveň ochrany vodních ekosystémů. Tato změna zajistila legalizaci odběrů vody z vodních zdrojů při zásobování obyvatelstva v mimořádných situacích a možnost regulace nakládání s vodami u zdrojů vymezených v plánech rozvoje vodovodů a kanalizací. Další významnou změnou je nový pohled na hospodaření se srážkovými vodami," uvedl František Barák.

Vodní zákon obsahuje také obecnou povinnost pro stavebníky zajistit vsakování nebo zadržování a odvádění srážkových vod v souladu se stavebním zákonem, který stanovuje kritéria, aby bylo vyřešeno vsakování nebo odvádění srážkových vod ze zastavěných nebo zpevněných ploch, pokud se neplánuje jejich jiné užití. Důležité pro obor vodovodů a kanalizací je nové vymezení vztahu srážkových vod k odpadním vodám.

 

WATENVI

Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh

24. května - 26. května 2011

BVV Brno

Součástí veletrhu jsou:

17. ročník Mezinárodní vodohospodářské výstavy Vodovody-Kanalizace

17. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí Envibrno

www.watenvi.cz

"Máme časovou ztrátu několika let," říká Ing. František Barák.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down