01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tipy na odpadní typy projektů

Kdo a jaké projekty mají největší šanci uspět ve výzvách v rámci prioritní osy 4 zaměřené na zkvalitnění nakládaní s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží?

Od první výzvy pro Prioritní osu 4, která se uskutečnila na podzim roku 2007, stále roste počet kvalitně připravených projektů. V současné době není problém v tom, že by žadatelé neuměli předložit kvalitně zpracovanou žádost, která by nemohla být akceptována. Problematické je uspět v konkurenci ostatních žádostí ve výzvách, kde podané žádosti značně převyšují stanovenou alokaci evropských prostředků. S tím, jak roste počet projektů, ubývá alokovaných prostředků a je nutné se stále více zamýšlet nad tím, jaké typy projektů v příštích výzvách podporovat.


JAK NA PROJEKT?

Dnešní situace vede žadatele k tomu, aby projekty přizpůsobovali výhodnějším podmínkám a podřizovali aktuálnímu hodnocení žádostí. To však nemusí být vždy ideálním řešením a je potřeba domyslet důsledky, které bude mít takové nastavení nebo přestavení projektu v provozní fázi. Příkladem může být snaha vyhnout se pravidlům veřejné podpory u projektů velkých kompostáren, čímž lze získat vyšší procento dotace. Problém je však v tom, že následně je třeba udržet provoz kompostárny po dobu pěti let od dokončení realizace ve velmi omezeném provozu, což může být, hlavně v prvních letech, velice obtížné nebo ekonomicky neudržitelné a při neprovozování zařízení může hrozit i vrácení dotace.

BIO A KOMUNÁLNÍ ODPAD

Další, 25. výzva, je plánována na první čtvrtletí roku 2011 (přesný termín a text výzvy není ke dni zpracování tohoto textu znám). Přesto oblast podpory 4.1 bude zaměřena obdobně jako výzva 19. převážně na bioodpady a komunální odpady, a navíc se pravděpodobně otevře pro projekty materiálově využívající odděleně separované odpady (sklo, papír, plast, nápojové kartony). Z důvodu úbytku alokovaných prostředků jsou možná i omezení týkající se projektů výstavby sběrných dvorů. Důraz se bude klást například na minimální počet obyvatel s možností využít sběrný dvůr, maximální dojezdovou vzdálenost apod.

Předkládání žádostí v rámci Oblasti podpory 4.2 se předpokládá bez výrazných omezení. Na plánovanou výzvu zbývá pro Oblast podpory 4.1 zhruba 800 mil. Kč z FS a pro oblast podpory 4.2 zhruba 3,2 mld. Kč z FS do konce plánovacího období (částky jsou orientační a závisí na vývoji kurzu Kč/eur a na množství nevyčerpaných prostředků z předchozích výzev).

Vyhlášení dalších výzev pro projekty v oblasti podpory 4.1 závisí v dnešní době hlavně na prostředcích, které zbudou z alokace 15. výzvy (dotace maximálně 40 %).

JAK HODNOTÍME

Hodnocení projektů je rozděleno na část technickou a část ekologickou. Prověřování bonity žadatele již není součástí hodnocení žádostí. Navíc deset procent z celkových obdržených bodů získávají projekty z regionů strukturálně postižených, strukturálně slabých či regionů s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností nebo projekty realizované v rámci Integrovaných plánů rozvoje měst (jedná se o usnesení vlády ČR č. 141 ze dne 22. 2. 2010, respektive usnesení vlády ČR č. 883/2007 ze dne 13. 8. 2007).

Hodnocení je vždy aktualizováno pro připravovanou výzvu. V souvislosti s růstem cen jsou upravovány finanční limity ukazatelů měrných nákladů. Další změny jsou důsledkem praktických zkušeností s hodnocením projektů. Hodnocení bývá zveřejňováno spolu s textem výzvy a je potřeba sledovat aktuální informace.

Cílem hodnocení je podpořit tvorbu nových kapacit zařízení nakládajících s odpady, upřednostnit výstavby zařízení pro materiálové využívání odpadů, zohlednit finanční náročnosti realizace a prověřit kvalitu zpracování žádosti a projektu. Do hodnocení oblasti podpory 4.2 (odstraňování starých ekologických zátěží) vstupuje mimo jiné nutnost opatření realizovat návrh technologického řešení a způsob následného využití odpadů vzniklých při realizaci sanace.

PENÍZE NA ZÁVĚR

V současné době lze jen těžko předvídat vývoj nakládání s odpady v ČR v dotačních titulech podporujících nakládání s odpady, který bude záviset na tom, kolik prostředků FS zbude z alokace šesti miliard korun stanovené pro 15. výzvu. Tato skutečnost bude známa v polovině roku 2011.

Stav zbývajících prostředků v Oblasti podpory 4.2 je v současné době příznivější než v Oblasti podpory 4.1. Jsou zde však připravovány i velké projekty, které by mohly situaci velice rychle změnit.

Z těchto důvodů je potřeba stále sledovat aktuální situaci prostřednictvím aktualit na www.opzp.cz nebo se obracet na pracovníky Oddělení odpadů Státního fondu životního prostředí ČR. Snahou Ministerstva životního prostředí a státního fondu je, aby byly zbylé prostředky rozděleny účelně a co nejefektivněji do oblastí, kde jsou aktuálně nejvíce potřeba.

 

Petr Stejskal
Odbor ochrany přírody, odpadů a environmentálního vzdělávání, Státní fond životního prostředí

 

PŘEHLED UKONČENÝCH VÝZEV PRIORITNÍ OSY 4

I. výzva se uskutečnila na podzim roku 2007. V Oblasti podpory 4.1 bylo akceptováno 145 žádostí (cca 2,3 mld. Kč celkové náklady) a v Oblasti podpory 4.2 bylo akceptováno devět žádostí (968 mil. Kč celkové náklady). Většina projektů je již dokončena. Nebylo možné předkládat projekty na realizaci speciálního zařízení na využití upraveného paliva z regionálního systému pro mechanickou a biologickou úpravu komunálního odpadu (KO).

V. výzva se uskutečnila na podzim 2008. V Oblasti podpory 4.1 bylo akceptováno 269 žádostí (necelé 4 mld. Kč celkové náklady) a v Oblasti podpory 4.2 bylo akceptováno 23 žádostí (430 mil. Kč celkové náklady). Opět nebylo možné předkládat projekty na realizaci speciálních zařízení na využití upraveného paliva z regionálních systémů pro mechanickou a biologickou úpravu komunálního odpadu.

XI. výzva se uskutečnila na podzim 2009. V OP 4.1 bylo hodnoceno 440 žádostí, ale k podpoře bylo doporučeno pouze 169 žádostí. Byla stanovena alokace prostředků Fondu Soudržnosti (dále jen FS) 1,5 mld. Kč. V OP 4.2 bylo hodnoceno 53 žádostí a k podpoře bylo doporučeno 30 žádostí (alokace FS 1,5 mld. Kč). V rámci 11. výzvy nebylo možné předkládat projekty realizace regionálních systémů pro mechanickou a biologickou úpravu KO, projekty realizace speciálních zařízení na využití upraveného paliva z regionálních systému pro mechanickou a biologickou úpravu KO a projekty realizace zařízení na pyrolytický rozklad odpadů. Zájem žadatelů se objevil neočekávaně silně v OP 4.1, kdy ze 440 hodnocených žádostí (potřeba prostředků FS 4,15 mld. Kč) mohlo být schváleno pouze 169 (alokace 1,5 mld. Kč FS). Situace se stabilizovala v 19. výzvě, kde díky omezením na určité typy projektů bylo schváleno 202 z 234 hodnocených projektů.

XV. průběžná výzva trvá od 01/2010 do 06/2011. Tato průběžná výzva byla vyhlášena v rámci OP 4.1 pouze na projekty regionálních systémů pro mechanickou a biologickou úpravu (MBŮ) komunálního odpadu a zařízení pro energetické využívání komunálních odpadů. Alokace FS byla stanovena na šest mld. Kč. Zatím nebyla přijata žádná žádost o podporu.

XIX. výzva se uskutečnila v květnu 2010. Výzva byla v OP 4.1 zaměřena na projekty řešící převážně komunální odpady a v OP 4.2 na projekty průzkumů a zpracování analýz rizik. V této výzvě byla jen částečně překročena stanovená alokace FS na 1,5 mld. Kč v OP 4.1 a nebyla dosažena alokace FS na 0,5 mld. Kč v OP 4.2. Celkem bylo vyhodnoceno 234 projektů v OP 4.1 a 44 projektů z OP 4.2. Konečné výsledky 19. výzvy nebyly v době zpracování tohoto textu k dispozici.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down