01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Češi produkují stále více odpadů

Z analýzy společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, s. r. o., která v ČR sváží nejvíce domovního odpadu, vyplývá, že každý Čech vyprodukuje v průměru již 530 kg odpadu ročně.

Ještě před dvěma lety jsme přitom v Unii patřili k nejmenším producentům odpadů s 330 kg na hlavu ročně. Současnou produkcí se ČR dostává téměř na průměr EU, který činí 534 kg na jednoho obyvatele. Jaká je příčina tak dramatického růstu množství komunálního odpadu?

Ing. Jiří Čenský ze společnosti AVE to vysvětluje metodikou sběru dat: "Lidé z roku na rok neprodukují víc odpadů. Jde jen o to, do jakých kolonek ve statistice dáme konkrétní čísla. V porovnávají s ostatními zeměmi EU není u nás životní úroveň o tolik nižší, aby to opravňovalo k tak nízké produkci KO, která je deklarována ve statistice. A je to tím, že se do množství nezapočítávají ty odpady, které jsou tam započítávány v EU. Statistika nemůže vycházet jen ze zbytkového směsného komunálního odpadu, tj. jednoho katalogového čísla, ale z celkové produkce komunálního odpadu, do níž se započítají i obaly, zpětné odběry a další složky."


RAKOUSKÉ ZKUŠENOSTI

Ať zvolíme jakýkoliv způsob likvidace komunálního odpadu, vždy je na prvním místě recyklace druhotně využitelných složek (sklo, papír, biosložky ke kompostování). V ČR se recykluje zhruba 20 procent z celkové roční produkce odpadů. Jenže pouhá recyklace neřeší jak naložit s drtivou většinou odpadu. "Myslet si, že téměř veškerý odpad, který Češi vyprodukují, můžeme recyklovat, je z technického i ekonomického hlediska zelenou utopií," uvedl jednatel AVE CZ odpadové hospodářství, s. r. o., Roman Mužík. "Ani v nejvyspělejších státech se sofistikovaným systémem KO se nepodařilo dosáhnout materiálového využití vyššího nežpadesát procent," dodává. Společnost AVE se opírá o výsledky Centra pro energetické využití odpadů v rakouském Welsu, které provozuje. Díky čistému spalování odpadů dodává toto zařízení teplo a elektřinu pro 65 tisíc obyvatel. V Rakousku platí od roku 2004 zákaz skládkování pro biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu - resp. nesmějí skládkovat odpad s obsahem BRKO vyšším než 5 %. Bylo proto nutné rychle realizovat zařízení za zpracování odpadů, z nichž se uplatnily mechanicko-biologické úpravy a spalovny. Po několika letech provozu je podle zástupců firmy jasné, že cesta MBÚ byla chybná. "Komunální odpad se do této technologie přiváží a zpracovává za značných nákladů na dopravu a energie. Nakonec se polovina vstupního objemu musí spálit, protože má moc BRKO a nesmí být uložena na skládku," říká Roman Mužík. "Naše zařízení MBÚ v St. Polten už bylo uzavřeno jako zcela neekonomické a u ostatních MBU se to očekává v dohledné době."

ZVYKLOSTI SE MUSÍ ZMĚNIT

V Česku je zatím skládkování nejrozšířenějším řešením komunálních odpadů. Skládky se ale musí ještě 30 let po svém naplnění bedlivě monitorovat a draze rekultivovat. Naproti tomu moderní centra pro energetické využívání odpadů vypouštějí výrazně méně emisí než většina tepláren a jiných lokálních energetických zdrojů na tuhá paliva, a obyvatelé z nich získávají teplo a elektřinu.

Podle Jose-Jorge Diaz Del Castillo (Generální ředitelství pro životní prostředí Evropské komise) je třeba v EU vytvořit ještě silnější směrnici o skládkování. "Přemýšlíme o návrhu, že by měl být po roce 2020 zakázán bioodpad na skládkách, jako je to už teď v některých evropských zemích."

Hlavním důvodem těchto úvah je ochrana klimatu. V EU jsou tisíce skládek, které produkují metan, a je třeba, aby se jeho produkce omezila. Nejjednodušší cesta je neomezovat úniky technicky, ale zakázat skládkovat BRKO. A na tento vývoj bychom se podle AVE měli u nás připravit. Praxe v rozvinutých zemích EU jednoznačně ukazuje, že je lepší z odpadu čistě získávat teplo a elektřinu, než prolamovat těžební limity a drancovat tak neobnovitelné přírodní zdroje.

Zdroj: AVE CZ, předběžné údaje za rok 2009

 

CELKOVÁ ROČNÍ PRODUKCE ODPADŮ V ČR: 5,3 MILIONŮ TUN

Recyklováno: 1,1 milionů tun
Skládkováno: 3,4 milionů tun
Energeticky využito (spáleno): 0,8 milionů tun

Zdroj: AVE CZ, předběžné údaje za rok 2009

Spalovna v rakouském Wellsu.

"Myslet si, že téměř veškerý odpad, který Češi vyprodukují, můžeme recyklovat, je z technického i ekonomického hlediska zelenou utopií," říká Roman Mužík.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down