01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní architektura pro nejlepší technologie zpracování odpadů

Na vybudování nových spaloven komunálního odpadu se chystá několik krajů. Dva projekty už mají zpracovaný architektonický návrh, jak by mohla spalovna vypadat.

Ke třem fungujícím spalovnám by mohly během několika příštích let přibýt další. Jejich osud je zatím nejistý, protože je čeká administrativně velmi náročná žádost o podporu z evropských fondů, i mediální bitva s odpůrci spaloven.

OSTRAVA

V přípravě je zřejmě nejdál Krajské integrované centrum Ostrava - Projekt KIC Odpady. V areálu bývalého dolu Barbora v Karviné by se mělo vybudovat na energetické využívání komunálních odpadů o kapacitě 190 000 t/rok. Výstavba KIC by měla stát zhruba 5 miliard korun. Část by měla být pokryta z prostředků Operačního programu Životní prostředí, kde KIC již podalo žádost na podporu v rámci osy 4. 1.


Zařízení naváže na systémy třídění odpadů v obcích, a bude využívat směsný komunální odpad po vytřídění využitelných složek. Současně by mělo vzniknout v Moravskoslezském kraji pět překládacích stanic, které by zefektivnily dopravu odpadů do zařízení. Práce na projektu započaly od roku 2005. Zařízení by mělo být uvedeno do trvalého provozu v roce 2015.

Architektonický návrh má monoblokové řešení a je kompozicí kubických hmot s proměnlivými výškami a několika druhy opláštění. Dominantním výrazovým prvkem areálu bude prosklený plášť bloku čištění spalin a navazující komín.

PLZEŇ

Plzeňská teplárenská připravuje od roku 2004 spalovnu komunálního odpadu na skládce v Chotíkově. Na stavbu za 2,5 miliardy korun bude rovněž žádat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, počítá však i s úvěrováním. Stavba má být dokončena do prosince 2015 a bude zpracovávat až 95 tisíc tun odpadu ročně. Spalovna bude využívat nejmodernější dostupné technologie.

Na podání žádosti na OPŽP má Plzeňská teplárenská čas do konce června. V Plzni a okolí sílí odpor nezávislých organizací proti stavbě. Zejména vadí, že Krajskému úřadu stačilo provedení EIA pouze ve zjišťovacím řízení. Plzeňská teplárenská v polovině dubna nabídla vstřícný krok: nové zpracování EIA včetně veřejného projednání.

Architektonický návrh je zpracovány ve dvou variantách. Jedna je konvenčnější, druhou označují v Plzni za "architekturu 21. století".

Držmě palce, aby oba projekty překonaly obtíže administrativního řízení a začalo se stavět.

 

Spalovně KIC bude dominovat mohutný blok čištění spalin, opláštěný sklem.

Návrh spalovny v Chotíkově se pracovně označuje jako plachetnice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down