01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SECA staví ekologickou elektrárnu

Přední český výrobce hoblovaného dřeva, společnost SECA - Serafin Campestrini, s. r. o., zahájila v Borohrádku na Královéhradecku výstavbu plně ekologické elektrárny s výkonem jednoho megawattu. Jedná se o investici ve výši 185 milionů korun. Na polovinu této částky získala firma dotaci od Evropské...

Přední český výrobce hoblovaného dřeva, společnost SECA - Serafin Campestrini, s. r. o., zahájila v Borohrádku na Královéhradecku výstavbu plně ekologické elektrárny s výkonem jednoho megawattu. Jedná se o investici ve výši 185 milionů korun. Na polovinu této částky získala firma dotaci od Evropské unie. Elektrárna bude spalovat výhradně čistou biomasu kategorie O2.

Společnost měsíčně spotřebuje více než 10 000 m3 jehličnatého řeziva při výrobě obkladových palubek a dřevěných podlah. Český trh s jehličnatým řezivem nasytí výrobní kapacitu pouze z padesáti procent, proto je chybějící množství ve výši 20 % nakupováno v rámci Evropské unie, zbývajících 30 % je importováno z Ruska. Necelou polovina produkce firma prodá na českém trhu a zbytek exportuje.


Z materiálů odpadajících při opracování řeziva vyrábí společnost na pěti lisovacích linkách dřevěné ekobrikety, kterých produkuje denně až 75 tun. Část z nich se nyní bude spotřebovávat ve vybudované elektrárně. Odpadní teplo vzniklé při výrobě elektrické energie se využije převážně k sušení řeziva pro výrobu hoblovaného zboží a sušení biomasy pro výrobu ekobriket. Elektrárna bude veškerou vyrobenou elektrickou energii dodávat do sítě ČEZu a počítá se i s vybudováním další briketovací linky s denní kapacitou 50 tun ekobriket. Uvedení elektrárny do provozu je plánováno na prosinec 2011.

Areál závodu v Borohrádku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down