01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hranice poplatků za odpady by se mohla zvýšit

Poslanci TOP 09 předložili vládě návrh, aby se zvýšila horní hranice poplatků za komunální odpad. Limit by se měl zvýšit o tolik, aby se v dohledné době nemusel zákon opět novelizovat.

Současná horní hranice poplatků za nakládání s odpady je dána zákonem a je stanovena na 500 korun. Ačkoliv se zákon o odpadech novelizoval již mnohokrát, v tomto bodě k novelizaci nedošlo. Pět set korun proto platí už od roku 2002.

ZMĚNIT HORNÍ LIMIT

Náklady na systém odpadového hospodářství v městech a obcích se však mezitím radikálně zvýšily a obce musejí na odpadové hospodářství doplácet z jiných zdrojů. Předložený návrh by proto měl obcím umožnit, aby výši poplatků vybíraných od občanů dostaly do reálných čísel. "Nejde nám o zvýšení poplatku za odvoz odpadu, ale je to zvýšení limitu, které mohou obce od svých občanů vybírat," uvedl šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.


Změnit by se měla tedy složka poplatku, kterou stanovují stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu. Ze současných maximálně 250 korun by se mohl zvednout až na maximálně 750 korun ročně. Celkový poplatek by tak mohl dosáhnout výšky tisíc korun za rok na osobu, což už by náklady obce s odpady mohlo pokrýt.

"Vzhledem k tomu, že při konkrétní výši sazby v obecně závazné vyhlášce musí zastupitelstvo vycházet z vynaložených nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu, nemůže neopodstatněně požadovat poplatek v nejvyšší možné výši stanovené zákonem," tvrdí se v důvodové zprávě připojené k návrhu zákona.

OPOZICE JE PROTI

Vláda se k návrhu postavila neutrálně. Nyní je návrh ve sněmovněmusí. Opozice ho však nehodlá podpořit. Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika jsou i jiné metody, jak by si obce mohly pomoci, například zefektivnění svozu odpadu nebo tlak na firmy, aby poskytovaly službu levněji.

Navrhovatelé zákona varují, že pokud zákon nebude přijat, mohlo by dojít k narušení systému upraveného zákonem o odpadech. Nebude-li novela přijata, dojde na změnu horní hranice poplatku v novém zákoně o odpadech, který se právě připravuje a měl by nabýt účinnosti od roku 2014. Náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč říká: "Tento poslanecký návrh trochu předskočil náš, který je zapracován v tezích nového zákona. Bude-li přijat už teď, bude to prospěšné."

"Jde nám o zvýšení limitu, které mohou obce od svých občanů vybírat," říká Petr Gazdík.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down