01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novela vyhlášky o nakládání se závadnými látkami

Pod číslem 175/2011 Sb. (částka 63/2011 Sb.) vyšla novela vyhlášky č. 450/2005 Sb., o náležitostech nakládání se závadnými látkami a náležitostech havarijního plánu, způsobu a rozsahu hlášení havárií, jejich zneškodňování a odstraňování jejich škodlivých následků.

Novelizovaná právní norma nabyla účinnosti již 15. července 2011 a přináší některé zásadní změny. Za nakládáním se závadnými látkami se podle původní vyhlášky zahrnovala jejich těžba, výroba, zpracování, skladování, zachycování, doprava, použití, zneškodňování, distribuce, prodej nebo jiné zacházení s nimi. V novele bylo nyní nově vloženo také skládkování. Vyplývá z toho, že pokud se skládek tato vyhláška netýkala, nyní se jich už týkat bude.

STANOVENÉ LIMITY

Za zacházením se závadnými látkami ve větším rozsahu je u kapalných látek stanovena hranice 1000 l u zařízení a 2000 l v přenosných obalech. U pevných závadných látek je hranicí pro "větší rozsah" 2000 kg včetně. Tyto limity neplatí při zacházení s uhlovodíky ropného původu jako pohonnými hmotami a s hnojivy a přípravky na ochranu rostlin při jejich přímé aplikaci.

Zásady pro zacházení se závadnými látkami, které je spojeno se zvýšeným nebezpečím pro povrchové nebo podzemní vody, platí v ochranných pásmech vodních zdrojů I. a II. stupně, přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod, v záplavových územích, na vodních tocích či vodních nádržích nebo v jejich blízkosti nebo v bezprostřední blízkosti kanalizačních vpustí a šachet svedených do kanalizace pro veřejnou potřebu nebo do povrchových vod. Také v tomto případě jsou pravidla pro "zacházení" omezena množstvím závadných látek v zařízení nebo v přenosných obalech, nespadají pod ně ani pohonné hmoty a hnojiva.

V novele jsou zavedeny nové pojmy, zejména "odborně způsobilá osoba" provádějící kontroly těsnosti musí mít podle novely vysokoškolské vzdělání v oblasti technických věd a technologií se zaměřením na vodní stavby, hydrogeologie nebo hydrochemie a minimálně jeden rok praxe v oboru, nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v oblasti stavebnictví a minimálně tři roky praxe v oboru, nebo střední vzdělání s výučním listem a minimálně šest let praxe v oboru strojírenství a strojírenská výroba nebo stavebnictví.

HAVARIJNÍ PLÁNY

Paragraf 5 novely rozsáhle upravuje náležitosti havarijního plánu. Odstavec b) vyžaduje v havarijním plánu seznam závadných látek, se kterými uživatel zachází, identifikační údaje a bezpečnostní list nebo identifikační list nebezpečného odpadu; v případě, že není bezpečnostní list ani identifikační list nebezpečného odpadu k dispozici, uvedou se vlastnosti těchto látek podle přílohy č. 2 a průměrné a nejvyšší množství závadných látek, se kterými se nakládá,

Podle nového odstavce c), přidaného do paragrafu 5, v něm také musí být seznam zařízení, ve kterých se zachází se závadnými látkami, včetně přehledného schematického zakreslení jednotlivých zařízení, jejich technických parametrů a popisu kanalizace. Dokumentace zahrnuje popis cesty odtoku odpadní vody od jejího vzniku v zařízení až po výpust odpadní vody do povrchových vod, popřípadě do kanalizace pro veřejnou potřebu, a dále popis cesty odtoku srážkových vod oddílnou dešťovou kanalizací až po její výpust.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down