01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace neznamená vždy úsporu

Technologický institut v Massachussets (MIT) se v nové studii, publikované i v prestižním žurnálu Environmental Science & Technology, podíval dopodrobna na energetické náklady a úspory energie při recyklaci určitých výrobků, například ojetých pneumatik a starých motorů. Trochu novou optikou se...

Technologický institut v Massachussets (MIT) se v nové studii, publikované i v prestižním žurnálu Environmental Science & Technology, podíval dopodrobna na energetické náklady a úspory energie při recyklaci určitých výrobků, například ojetých pneumatik a starých motorů. Trochu novou optikou se rozhodli odborníci zhodnotit nejen samotný proces repasování a recyklace původních výrobků v nové, ale srovnat i jejich životnost vůči stávajícím. Závěry studie nejsou příliš potěšující, ukazuje se totiž, že zdaleka ne každá recyklace je z dlouhodobého hlediska ekologický a úsporný proces.

Srovnáním dvaceti pěti případových studií výrobků osmi odlišných kategorií se snažil Timothy Gutowski z MIT, odhalit, jak přispívá recyklace k reálné úspoře energie. Nicméně srovnáním procesů výroby a recyklace, a následné životnosti produktu přišel na to, že o úsporách nemůže být řeči. Kalkulace repasovaných výrobků z hlediska životnosti dopadla velmi negativně, snad jen s výjimkou pneumatik, kde recyklované vykazovali lepší jízdní vlastnosti i odolnost.

Zdroj: NaturalNews

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down