01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákazy igelitek ve světě

Trh s flexibilními obaly v České republice činí až 10 mld. Kč ročně. Polyetylenové tašky a sáčky představují zhruba pětinu z tohoto množství. Standardní polyetylenové obaly se v přírodě prakticky nerozpadnou. Jejich makromolekuly jsou příliš dlouhé na to, aby je mohly mikroorganismy rozložit na...

Trh s flexibilními obaly v České republice činí až 10 mld. Kč ročně. Polyetylenové tašky a sáčky představují zhruba pětinu z tohoto množství. Standardní polyetylenové obaly se v přírodě prakticky nerozpadnou. Jejich makromolekuly jsou příliš dlouhé na to, aby je mohly mikroorganismy rozložit na menší částice. V tuto chvíli jsou možným řešením tzv. oxo-degradabilní plasty.

Irsko v roce 2002 uvalilo na igelitové tašky poplatky ve výši 15 eurocentů (téměř 4 Kč), což týdně snížilo používání tašek o 90 %. Zákony, které používání igelitových tašek zdaňují, už zavedl Island, Jihoafrická republika či Tchaj-wan. V Číně platí zákaz rozdávání igelitových tašek v obchodech od roku 2008. Nyní se do boje pustila také Evropská komise, která chce zakázat igelitové tašky v obchodech v celé EU. Komise uvedla, že každý Evropan spotřebuje ročně v průměru asi 500 tašek. Z nich většinu použije pouze jednou a vyhodí, bohužel ne do tříděného odpadu.

Trh s polyetylenovými taškami a sáčky představuje v ČR zhruba 2 mld. korun za rok.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down