01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropa vypouští do ovzduší víc skleníkových plynů

Evropa do ovzduší vypouští o 60-140 % větší objemy nebezpečného skleníkového plynu HFC-23, než říkají oficiální čísla. Píše se to ve studii, kterou uveřejnila v odborném časopise Geophysical Research Letters Švédská federální laboratoř pro testování a vývoj materiálů (EMPA) a informoval o ní server...

Evropa do ovzduší vypouští o 60-140 % větší objemy nebezpečného skleníkového plynu HFC-23, než říkají oficiální čísla. Píše se to ve studii, kterou uveřejnila v odborném časopise Geophysical Research Letters Švédská federální laboratoř pro testování a vývoj materiálů (EMPA) a informoval o ní server EuroActive. Fluorované plyny se používají v chladicích zařízeních, klimatizacích nebo při výrobě polymerových hmot, jako je například teflon.


Vědci sbírali data pomocí speciálního měřiče proudění prachových částic Medusa, který umožňuje vyhodnotit informace až o 50 halogenových uhlovodících a je schopen určit jejich původce. Měření probíhala na výzkumné stanici Jungfraujoch v Bernských Alpách.

Analýzy ukázaly, že například Itálie vypouští do ovzduší desetkrát až dvacetkrát větší objemy HFC-23, než uvádí ve statistikách. Více než dvojnásobné množství fluorovaných plynů vypouštějí do atmosféry také Nizozemsko a Velká Británie.

Evropské podniky v letech 2008-2009 investovaly do nákupu emisních kreditů vydávaných v Číně a Indii k projektům na likvidaci HFC-23 a oxidu dusného. Podle kritiků systém motivoval čínské a indické firmy k umělé produkci HFC-23, neboť náklady na jeho likvidaci byly výrazně nižší než výnosy z prodeje kreditů.

Potenciál globálního oteplování (index, který pomáhá určit příspěvek konkrétního plynu ke globálnímu oteplování) HFC-23 je 14 800krát větší, než potenciál CO2.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down