01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové bydlení v kontejneru?

Přepravní kontejnery, které vídáme na kamionech, vlacích a lodích, převážející každý stovky tun rozmanitého zboží - co by se s nimi dalo dělat, a jak je recyklovat, až jednou dorazí do definitivního cíle? Jak ale zužitkovat takovou plechovou krabici? Cargotecture, pojem vzniklý složením slov...

Přepravní kontejnery, které vídáme na kamionech, vlacích a lodích, převážející každý stovky tun rozmanitého zboží - co by se s nimi dalo dělat, a jak je recyklovat, až jednou dorazí do definitivního cíle? Jak ale zužitkovat takovou plechovou krabici? Cargotecture, pojem vzniklý složením slov "architektura" a "cargo", je odpovědí. Staré kontejnery mohou po nezbytné úpravě najít nové využití, jako pohodlné a snadno transportovatelné byty. Podle serveru SierraClub, který zprávu o kontejnerových domech uveřejnil, se jedná o příjemné bydlení na ploše 17,8 metrů čtverečních, v mobilním bytě s životností přes 400 let a s cenou 59 500 dolarů.


"Jednoduše stačí říct a objednat si u nás cargo-dům přes internet a do osmi týdnů ho máte na místě," říká architekt Joel Egan, projektový vedoucí firmy pro mobilní bydlení HyBrid. "Cargo-dům je moderní bydlení vytvořené z recyklovatelných materiálů, doplněné solárními panely a kompostující toaletou." Kontejnerové bydlení je podle slov výrobců šité na míru, a tak můžete například jednotlivé kanceláře skládat do bloků, jako stavebnici Lego. Vzniklá skládačka může mít i dvacet pater, a vyhovuje i požadavkům odolnosti vůči zemětřesení. Můžete si je postavit do zahrady za svůj dům, jako mobilní kancelář, přídavný pokoj pro čtyři hosty anebo z něj vybudovat kemp někde v horách.

Jednotlivé bytové jednotky jsou zcela nezávislé na vnějších zdrojích energie, a přitom je možno je uzpůsobit vlastním požadavkům nájemníků.

Spousta prostoru k bydlení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down