01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Exekuce za poplatky za odpad

Server Novinky.cz přinesl zprávu o exekuci na odchovankyni dětského domova Lindě Groškové. Za Lindu v době, kdy od čtrnácti let jako sirotek žila v dětském domově, přestala její opatrovnice platit poplatek za komunální odpad v jejím trvalém bydlišti v Brně. Linda, bydlící v domově, ani zaměstnanci...

Server Novinky.cz přinesl zprávu o exekuci na odchovankyni dětského domova Lindě Groškové. Za Lindu v době, kdy od čtrnácti let jako sirotek žila v dětském domově, přestala její opatrovnice platit poplatek za komunální odpad v jejím trvalém bydlišti v Brně. Linda, bydlící v domově, ani zaměstnanci domova o tom neměli tušení. Přestože po celou dobu platila za komunální odpad v Tišnově, kde žila v domově, dluh v Brně, kde měla trvalé bydliště, mezitím narůstal.

Exekuce za dluh 5439 korun však nešla na adresu opatrovnice, která za odpad neplatila, ale na ni samotnou.

"Stačilo by přidat jedinou větu v zákoníku a takové věci by se nemohly dít," řekl server Novinky právník Miroslav Duda. Ačkoliv kancelář veřejného ochránce práv, i další instituce na tyto praktiky upozorňují již mnoho let, v novele zákona o místních poplatcích z roku 2009 odpovědnost za platbu odpadu u zákonných zástupců opět chybí. Dnes je promlčecí lhůta dluhů takovýchto neplatičů stejná jako u kriminálníků, kteří se dopustí závažného finančního podvodu.

Sociální pracovník z brněnského azylového domu Jan Procházka k otmu řekl: "Stát vynakládá obrovské peníze na sociální dávky a dětské domovy, které mají mladým lidem pomoci, aby se začlenili do společnosti. Nesmyslné vyhlášky a zákony nejsou s to zohlednit jejich odlišnou startovní čáru do života."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down