01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jsme na sebe přísnější, než žádá legislativa

Jeden z majoritních producentů mobilních telefonů a doplňkového vybavení, společnost Nokia, si velmi zakládá na své pověsti ekologického výrobce. K vybudování takové legendy je ale zapotřebí přistupovat s dlouhodobým odhodláním.

Následující text vychází z informací uvedených v tiskovém prohlášení společnosti NOKIA, a tudíž už z principu samochválou nešetří. Nicméně - pojďme se podívat na hlavní pilíře ekologického modelu této firmy.

Identifikovat a poznat

Prvním krokem je znát všechny po sobě následující kroky výroby vedoucí k výslednému produktu. Nezbytné je poznat a identifikovat všechny použité součásti a substance, které do výrobního procesu v jeho jednotlivých fázích vstupují. A pak je zapotřebí položit si otázku - Jsou opravdu všechny jednotlivé stupně výrobního procesu šetrné vůči životnímu prostředí? Skutečně žádná surovina není v tomto systému anonymní? Detailní znalost a rozklíčování cesty surovin či polotovarů k funkčnímu mobilnímu telefonu umožňuje jmenovat jednotlivé rizikové faktory a poukázat na látky, které by v budoucnu mohly "dělat problémy". NOKIA spolupracuje se všemi dodavateli na velmi úzké bázi, a díky tomu si může dovolit udělit plnou deklaraci nezávadnosti pro všechny používané materiály.


Buďte o krok napřed. Legislativa se mění a limity dané závaznými vyhláškami či bezpečnostními nařízeními mají tendenci snižovat svůj toleranční práh. Řídíme se zásadou předběžné opatrnosti, a kde si nejsme jistí, neriskujeme. Jako první výrobce mobilních telefonů jsme začali snižovat obsah rizikových a závadných látek, některé jsme úplně postavili mimo systém. Pokud je nastaven zdravotní limit pro obsah těžkých kovů, nastavte sami pro sebe dvounásobnou hranici. Zpomalením získáte náskok, který se v budoucnu vyplatí. Buďte na sebe přísnější, než je současná legislativa. Nacházejte alternativní metody a přístupy, ale nebojte se jít ještě dál. A jít dál znamená nejen využívat dnes atraktivní biomateriály snižující potenciální závislost na fosilních palivech, ale zaměřit se na biomateriály, které například nekonkurují zemědělské produkci potravin.

Novoty něco stojí

Recyklace se ze začátku prodraží. Zavedení každého inovativního postupu zprvu něco stojí. Ale když se recyklace a zpětné použití materiálů stane vaší filozofií, je všechno mnohem snadnější. Nerezová ocel se u nás vrací zpátky ze 75 %, slitiny stříbra a niklu dokonce z 97 %. A v současné době stále více prosazujeme recyklaci použitých plastů. Prodlužujeme tím životní cyklus materiálů a snižujeme cenu výrobků. V nových modelech se používá 33 % ekoplastů a tvoří desetinu hmotnosti výrobku.

Chcete získat podporu veřejnosti? Hrajte s odkrytými kartami. NOKIA jako první uveřejnila seznam NSL (Nokia Substance List), obsahující všechny chemické látky a sloučeniny používané v našich výrobcích. Dnes už naše veškerá zařízení neobsahují PVC a splňují vyhlášku RoHS o Omezení používání nebezpečných látek. Konkrétně v případě RoHS jsme požadavky splnili s ročním předstihem. Jako první jsme se dobrovolně vydali cestou vyřadit bromované zpomalovače hoření (BFR) a celkově sloučeniny brómu z výroby. V roce 2004 jsme zařadili do seznamu zakázaných látek beryllium, od roku 2005 nepracujeme s ftaláty. V nových řadách telefonů už nenajdete ani chlorované látky nebo oxidy antimonu. Začali jsme v roce 2008 a od roku 2010 je všech 46 vyráběných modelů těchto sloučenin prosté.

Všímejte si dodavatelů

Máme striktní nároky na zdravotní a bezpečnostní limity. Snažíme se i proto dodržet pro komponenty hladinu obsahu niklu na co nejnižší míře. Nařízení EU ostatně v roce 2008 nastavilo limit na obsah kovů, které mohou, obdobně jako některé vzácné kovy, způsobovat kožní alergie. Proto 40 % našich výrobků neobsahuje v designovém provedení povrchu nikl.

V roce 2001 se NOKIA dostala do souvislosti s těžbou koltanu (tantalové rudy) v Kongu. Konžský koltan se hojně používá při výrobě elektroniky. S těžbou v těchto lokalitách však souvisejí ozbrojené konflikty, nedodržování lidských práv, a ze zisku byly sponzorovány ilegální aktivity. Proto získáváme surovinu z jiných zdrojů.

Jde o to, sladit požadavky procesu s existující legislativou a při nastavení omezení látek vycházet z potenciálních rizik v rámci celého životního cyklu výrobku. Pochopitelně vždy musí existovat konstruktivní diskuse mezi návrháři, techniky, vědci a výrobci.

Zdroj: tiskové prohlášení NOKIA "Substance and material management - Strategy and reports - Environment"

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down