01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po kogeneraci nastupuje trigenerace

V maďarském městě Szarvas byla spuštěna bioplynová elektrárna, která funguje na principu trigenerace - vyrábí vedle elektrické energie a tepla také chlad. Trigenerační elektrárnu technologie CCHP (specifický typ kogenerace, který kromě elektřiny a tepla produkuje i chlazení) pohánějí tři bioplynové...

V maďarském městě Szarvas byla spuštěna bioplynová elektrárna, která funguje na principu trigenerace - vyrábí vedle elektrické energie a tepla také chlad.

Trigenerační elektrárnu technologie CCHP (specifický typ kogenerace, který kromě elektřiny a tepla produkuje i chlazení) pohánějí tři bioplynové motory Jenbacher J416 s certifikací ecomagination. Celkem vyrobí 4,2 megawattu obnovitelné elektrické energie a stejné množství tepelné energie, která je určena pro místní drůbežárnu i pro dodávky do sítě.


Bioplyn se vyrábí anaerobním postupem, při němž se zpracovává 22 500 tun drůbeží a kravské mrvy, 31 000 tun prasečí kejdy, 47 480 tun smíšeného odpadu (odpad z jatek, syrovátka, usazený kal z odpadních vod) a 18 000 tun cukrového čiroku ročně.

Zařízení na zpracování biomasy je umístěno přibližně 4 kilometry východně od drůbežárny. Pro dosažení optimální efektivity tepelné energie přivádí bioplyn z tohoto zařízení speciální potrubí až k motorům Jenbacher v závodu. Tepelná energie systému CCHP je následně využita k zajištění vytápění a ochlazování v objektu. Veškerá přebytečná elektrická energie je odváděna do místní sítě.

Zemědělský odpad patří k hlavním průmyslovým zdrojům skleníkového plynu metanu. Avšak zpracování biomasy a využití vzniklého bioplynu zajistí, že se do ovzduší uvolní méně nebezpečného plynu. Současně lze hodnotné, na živiny bohaté zbytky využít jako kvalitní hnojivo, čímž lze nahradit umělá hnojiva na tisících hektarů zemědělské půdy.

Rafael Santana, prezident a výkonný ředitel divize plynových motorů GE Energy, která vyrábí plynové motory Jenbacher, uvedl, že zájem o palivově flexibilní plynové motory, které mohou vyrábět vlastní energii a teplo, se v poslední době zvyšuje.

 

ECOMAGINATION

Certifikát "ecomagination" je aktivitou společnost GE pro inovace a investice do výzkumu a vývoje, zejména zvýšení energetické účinnosti a snižopvání emise skleníkových plynů a spotřeby vody. Iniciativa byla spuštěna v roce 2005 a od té doby bylo na trh uvedeno na 90 produktů s certifikátem. Společnost GE v prvních pěti letech investovala do iniciativy 5 miliard dolarů a v následujících pěti letech je chce zdvojnásobit.

Plynový motor GE Jenbacher.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down