01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Institut se nejdříve zaměří na odpadové hospodářství

Po zkušenosti Svazu měst a obcí ČR se zpracováním a prosazováním Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR a jejím promítnutí do připravované legislativy odpadového hospodářství se ukázala potřeba odborného zázemí pro města a obce.

V červnu letošního roku byl proto založen Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí (URMO) - obecně prospěšná společnost poskytující služby ve formě zpracování odborných analýz, posudků, studií a jiných materiálů z oblasti veřejné správy a samosprávy. Zakladatelem je Svaz měst a obcí ČR, pro nějž se Institut stane odborným zázemím pro prosazování a obhajování potřeb měst a obcí. Další stěžejní aktivitou Institutu je realizace vzdělávací, výchovné a osvětové činnosti.


Svaz měst a obcí současně ve spolupráci s odbornými institucemi založil také Nadační fond SMO ČR, ze kterého bude částečně financována i činnost Institutu ve formě realizovaných projektů a aktivit pro zakladatele Nadačního fondu, primárně samosprávy měst a obcí. Dalšími předpokládanými zdroji Institutu budou dotační tituly směřované především na neziskovou sféru, projekty vědy a výzkumu či zakázky vypisované veřejnými subjekty. Při realizaci projektů napříč oblastmi souvisejícími s rozvojem měst a obcí, jako jsou životní prostředí, energetika, doprava, školství, sociální oblast atd. bude Institut vycházet ze širokého odborného zázemí spolupracujících subjektů.

AKTUALIZACE POH

První připravované projekty Institutu se zaměřují především na oblast životní prostředí, konkrétně pak odpadové hospodářství, které se měst a obcí dotýká v mnoha ohledech a je jednou z nejrozsáhlejších oblastí činnosti místních samospráv a veřejné správy na místní úrovni. Aktuální je připravovaná nová legislativa v oblasti odpadového hospodářství, zejména věcný záměr zákona o odpadech.

Prvním velkým projektem Institutu je zpracování podkladů pro aktualizaci Plánu odpadového hospodářství České republiky, kterým Institut navazuje na v současnosti nejkomplexnější studii stavu a potřeb odpadového hospodářství v ČR - Strategii rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR, zpracovanou svým zakladatelem Svazem měst a obcí ČR ve spolupráci s Asociací krajů ČR. Institut podklady zpracovává s týmem externích spolupracovníků za součinnosti Asociace krajů ČR a Hospodářské komory ČR.

Do konce letošního roku budou probíhat interní konzultace k projektu v rámci zadavatele Ministerstva životního prostředí, v příštím roce pak naváží externí konzultace s dotčenými subjekty. Aktualizovaný Plán odpadového hospodářství ČR musí vstoupit v platnost od poloviny roku 2013 v návaznosti na končící aktuální POH ČR (07/2003-06/2013). Právě časové hledisko účinnosti nového POH ČR je hlavním důvodem, proč tento koncepční a strategický dokument bude s největší pravděpodobností předcházet účinnosti nového zákona o odpadech, která se předpokládá od 1. 1. 2014 (podle oficiálních informací MŽP ČR).

VHODNÁ PLATFORMA PRO INTEGROVANÉ SYSTÉMY

POH ČR je jako koncepční dokument -na rozdíl od zákona - vhodnou platformou především pro jasnou definici a popis regionálních integrovaných systémů nakládání s komunálními odpady (ISNO). Je jednoznačné, že příprava ISNa bude vycházet z reálné situace a potřeb odpadového hospodářství v jednotlivých regionech, a proto musí být realizována co nejdříve bez ohledu na účinnost nového zákona o odpadech. Zákon o odpadech následně vytvoří legislativní rámec ISNO v regionech, které již ale mezitím budou zejména ze strany regionálních aktérů připravovány.

Z tohoto pohledu je skutečnost, že POH ČR bude dříve než nový zákon jednoznačně strategická a ve prospěch odpadového hospodářství ČR. Skutečností je, že směřování odpadového hospodářství České republiky je již nastaveno Rozšířenými tezemi rozvoje odpadového hospodářství ČR, přijatými vládou v srpnu 2010, a na ně navazujícím věcným záměrem nového zákona o odpadech, který má již téměř finální podobu. Právě tyto dokumenty jsou dostatečným, nejenom ideovým podkladem pro zpracování nového POH ČR.

Mgr. Barbora Němcová
ředitelka Institutu URMO, o. p. s. Více informací o institutu na www.institut-urmo.cz

 

Skutečnost, že POH ČR bude dříve než nový zákon, je jednoznačně strategická a ve prospěch odpadového hospodářství ČR.

Institut bude odborným zázemím pro města a obce, říká jeho ředitelka Barbora Němcová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down