01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejmodernější kompostárna byla otevřena ve Slavičíně

Koncem roku byla ve Slavičíně na Zlínsku slavnostně otevřena nejmodernější kompostárna v ČR. S podporou evropských fondů ji vybudovala firma Joga Luhačovice.

Veškerý biologicky rozložitelný odpad je v kompostárně zpracováván v krytých halách, což umožňuje jeho kvalitní zpracování bez vlivu počasí, ale také zabraňuje šíření případného zápachu do okolí.

Průběh hygienizace substrátu (kdy musí teplota dosáhnout 70 °C po dobu jedné hodiny) nebo ukončení kompostovacího procesu (kdy teplota ve zpracovávaném materiálu klesne pod 40°C) - to vše hlídá kontrolní software, který vylučuje selhání lidského faktoru. Po vyhodnocení všech parametrů také dává pokyn k ukončení procesu a dalšímu využití kompostu. Záznamy o celém procesu jsou ukládány do paměti řídícího softwaru v PC, takže lze tento technologický proces a jednotlivé úkony kompostování zpětně kontrolovat.


Nová technologie BDB dokáže vedle běžné technologie kompostování přejít i na výrobu alternativního paliva z bio-masy, což zvyšuje možnosti uplatnění produktů z výroby na trhu. Kompostárna má kapacitu přes 24 000 tun BRO ročně a byla vybudována nákladem před 60 mil. Kč s částečnou podporou Státního fondu životního prostředí.

 

Ing. Josef Gabryš
Joga Luhačovice, s. r. o.

Při slavnostním otevření si provozy prohlédli návštěvníci.

Moderní provozní haly kompostárny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down