01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

United Energy chce v Komořanech vybudovat novou spalovnu

Mezi projekty, které zaslaly do Bruselu žádost o podporu zařízení na energetické využití odpadů, byl také záměr výstavby spalovny, tedy zařízení na energetické využití odpadů v Komořanech. O projektu, který chce realizovat společnost United Energy, a. s., se zatím mnoho nemluvilo.

Na naše otázky nám odpověděla Ing. Miroslava Kučerová, tisková mluvčí společnosti.

EVO Komořany je na rozdíl od ostatních investičním záměrem soukromého subjektu. Myslíte, že je to výhoda nebo nevýhoda?

V současné době je to spíše nevýhoda. Česká republika má velké zpoždění za dalšími členy Evropské unie v energetickém využívání odpadů. Obyvatelé ČR o tomto způsobu nakládání s odpadem nemají téměř žádné informace a zařízení EVO vnímají spíše negativně. Na nás, jako soukromého investora, jsou tak kladeny požadavky, které suplují roli státu z hlediska informování občanů. Vzhledem k dnešní ekonomické situaci však není možné ze soukromých prostředků financovat rozsáhlé celospolečenské informační kampaně.


Jaké jsou vztahy s krajem, respektive městy a obcemi, jako potenciálními dodavateli vstupní suroviny - směsného komunálního odpadu?

Vzhledem k absenci aktuálního zákona o odpadech, který by stanovoval jasnější pravidla v dodržování hierarchie nakládání s odpadem, není možné v současné době jednat o konkrétních dodávkách a cenách odpadů pro EVO. Zástupci měst ÚK si však uvědomují pozici České republiky vůči EU a vývoj v oblasti EVO v západní Evropě. Projekt EVO pro ně znamená alternativu nebo doplnění stávajícího systému odpadového hospodářství. Zástupci oslovených měst jeví o projekt zájem a přistupují k námi nabídnuté dohodě o partnerství a spolupráci. V každém osloveném městě vznikla pracovní skupina, jejíž členové se vzájemně informují o vývoji projektu a potřebách jednotlivých měst. Intenzivnější jednání o odpadech předpokládáme v okamžiku platnosti nového zákona o odpadech.

Pro ekonomiku spalovny je velmi důležité uplatnění výstupů, zejména produkce energie. Jak to bude řešeno u projektu EVO Komořany?

Projekt EVO Komořany využívá těsného sousedství s teplárnou United Energy. Teplárna zásobuje teplem města Most a Litvínov a dodává elektrickou energii do distribuční soustavy ČR. Projekt bude napojen na stávající infrastrukturu teplárny. Budoucí spolupráce obou zařízení bude výhodná pro obě strany: teplárna spotřebuje k výrobě tepla méně hnědého uhlí a EVO zase uplatní veškerou vyrobenou energii. Dle našeho názoru se tak bude jednat o dokonalé naplnění podstaty energetického využití odpadů, které vede k ochraně životního prostředí.

Nekoliduje váš záměr s plány Karlovarského kraje na výstavbu MBÚ s koncovkou v kombinátu Vřesová (zejména z hlediska dostatku vstupních surovin)?

Výstavba MBÚ v Karlovarském kraji by neměla žádným způsobem ovlivnit projekt EVO, který je plánován pro města a obce Ústeckého kraje. V uvažované svozové oblasti EVO Komořany je produkce odpadů vhodných pro EVO 2,3x vyšší, než je kapacita spalovny. Pokud bude v KK využívána část odpadů z ÚK nebude to pro projekt EVO představovat žádné komplikace. Domníváme se však, že doprava odpadů z větších vzdáleností bude pro města a obce velmi nákladná a nebude tak realizována.

Jednání o žádosti o dotaci teprve probíhají. Máte nějakou "krizovou" variantu, pokud by třeba EK dotaci neschválila a bylo nutné hledat jiné zdroje investic?

Tak jako ostatní projekty zařízení EVO v ČR jsme i my požádali o poskytnutí podpory z fondů EU, bez které není projekt ekonomicky životaschopný. Dotace umožní udržet provozní náklady na energetické využití odpadů na úrovni ekonomicky dostupné pro obyvatele Ústeckého kraje. V současné době vynakládáme veškeré úsilí k tomu, abychom EK dokázali, že projekty EVO v České republice jsou potřebné a vedou k ochraně životního prostředí. V případě, že EK nepodpoří projekt EVO Komořany, bude na České republice, jak se k problematice postaví. Domníváme se, že projekt EVO je v Ústeckém kraji potřebný a jeho lokalizace v průmyslových Komořanech, mimo obydlené zóny, v těsné blízkosti teplárny, čtyřproudé komunikace a železnice, je ideální a byla by škoda jej ukončit.

 

UNITED ENERGY, A. S.

je součástí Energetického a průmyslového holdingu

vlastník a provozovatel teplárny Komořany s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny

dodavatel tepla pro 34 tisíc domácností v Mostě a Litvínově

mezi dceřiné společnosti patří mimo jiné První mostecká, a. s. (48% podíl)

 

Návrh podoby nového zařízení v Komořanech.

Zákres umístění spalovny v sousedství teplárny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down