01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnosy z prodeje emisních povolenek

Jednotlivé varianty a návrhy řešení na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek v letech 2013 až 2020 začaly být projednávány u kulatého stolu, kde se sešel ministr Tomáš Chalupa se zástupci ministerstev, Svazu měst a obcí, Hospodářské komory, bytových družstev, České rady pro šetrné budovy, Zeleného kruhu.

"Česká republika bude mít v letech 2013-2020 k dispozici zhruba 280 milionů povolenek pro prodej v aukcích," řekl ministr Tomáš Chalupa. "Přitom množství, které bude Česko v aukcích prodávat, bude lineárně narůstat na úkor povolenek přidělovaných bezúplatně - z 18 milionů v roce 2013 až na cca 50 milionů v roce 2020," dodal. Nakupovat dražené povolenky budou smět provozovatelé, banky, investiční společnosti a jejich zástupci (např. sdružení a svazy).


Aktuální cena povolenky se pohybuje na historicky minimální úrovni zhruba 7 eur. Její budoucí cenu je velmi těžké predikovat - v současné době existuje mnoho faktorů, které na ni mají vliv různými směry (realokace druhého období, hospodářská krize apod.).

Ministerstvo životního prostředí má v současné době tři scénáře, které předpovídají výši výnosů z aukcí. Podle nich by výnosy mohly být buď 2,6 mld., 3,9 mld. nebo až 5,3 miliardy eur. Jako nejreálnější scénář se jeví ten, který počítá s výnosy ve výši 2,6 miliardy eur a který vychází z aktuální ceny povolenky a zároveň předpokládá i dopad ekonomického zpomalení i v následujících letech.

Podle evropské směrnice 2003/87/ES bude muset být alespoň 50 % výnosů z aukcí povolenek využito na opatření související s ochranou klimatu, přičemž druhou polovinu výnosů Evropská komise nijak účelově neváže - ty se stanou příjmem státního rozpočtu ČR a jejich přerozdělení bude v rukou vlády.

Polovina prostředků (tedy 1,3 - 2,6 mld. eur) určená Evropskou komisí na opatření spojená s ochranou klimatu by měla být podle návrhu MŽP rozdělena do tří oblastí. Největší část prostředků by měla směřovat na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů pro vytápění ve veřejných i soukromých budovách. Zbylou část plánuje MŽP rozdělit mezi technologické inovace a chytrá řešení pro životní prostředí a další programy, například protipovodňová opatření nebo plnění mezinárodních závazků. MŽP bude dále podporovat investice do zateplování soukromých i veřejných budov a podporovat výrobu tepla z obnovitelných zdrojů energie. Tento program by měl navázat na současný program Zelená úsporám a podpořit více projektů. Kulatý stůl k výnosům z aukcí emisních povolenek by se měl ve stejném složení znovu sejít za 6 týdnů.

Zdroj: MŽP

"Naší prioritou jsou investice do energetických opatření," říká ministr Chalupa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down