Obalové materiály z plastů, které nejsou biologicky rozložitelné, by mohl v brzké době nahradit materiál vyrobený z proteinů syrovátky - tekutiny, která zbude po sražení mléka. Vědec Klaus Noller z Fraunhoferova ústavu pro výrobní techniku a balení (IVV) v německém Freisingu oznámil výsledky...
Obalové materiály z plastů, které nejsou biologicky rozložitelné, by mohl v brzké době nahradit materiál vyrobený z proteinů syrovátky - tekutiny, která zbude po sražení mléka.
Vědec Klaus Noller z Fraunhoferova ústavu pro výrobní techniku a balení (IVV) v německém Freisingu oznámil výsledky projektu Wheylayer, na němž s týmem pracoval tři roky.
Tenké a průsvitné biologické obaly ze syrovátky, které vytvořili, bude prý možno prodávat za přibližně stejně vysokou cenu jako obaly vyrobené z polymerů, navíc jsou však jednoduše recyklovatelné. Pilotní projekt v současné době probíhá ve Slovinsku, a pokud se ambice vědců naplní, syrovátkový obal by měl být do dvou let běžně dostupným artiklem.
Výroba obalů nesmí ohrozit využívání syrovátky v potravinářském průmyslu.