01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Skončila první etapa ohlašovacích povinností

Legislativa ukládá ekonomickým subjektům povinnost hlásit veřejné správě informace o vlivu jejich ekonomické činnosti na životní prostředí. Tyto subjekty se tak stávají ohlašovateli evidencí a údajů z oblasti životního prostředí.

Jedná se o informace o znečišťování ovzduší, vod, půdy, o produkci odpadů, likvidaci elektrozařízení nebo evidenci autovraků v příslušných zařízeních. Elektronickým nástrojem veřejné správy pro tuto oblast je ISPOP (Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností), který umožňuje povinným subjektům zpracování zákonných hlášení. Zřizovatelem ISPOP je Ministerstvo životního prostředí, provoz zajišťuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. V ISPOP bylo k 1. 3. 2012 zaregistrováno celkem 42 546 subjektů s ohlašovací povinností, které do současné chvíle ohlásily za 82 633 provozoven nebo zdrojů znečišťování. ISPOP zpracoval v rámci aktuální ohlašovací kampaně přes 120 000 validních podání.

Aktuálně nejsledovanější je agenda Hlášení o produkci a nakládání s odpady, kde bylo očekáváno hlášení za zhruba 70 000 subjektů. V zákonném termínu (do 15. 2. 2012) bylo zpracováno hlášení za 67 159 provozoven. Na základě zkušeností z předchozích let se dá předpokládat, že zbylý počet bude z velké většiny ohlášen do konce února.

alší ohlašovací špička je očekávána ke konci března, kdy ohlašovatelé budou zasílat hlášení za agendy ovzduší (asi 26 000), IRZ (asi 4 900) a roční zprávy pro odpady (asi 300). Legislativně přípustný poslední termín pro tato hlášení je 31. 3. 2012. ISPOP nicméně přijímá hlášení průběžně po celý kalendářní rok.

CENIA jako provozovatel ISPOP bude i nadále poskytovat provozní podporu uživatelům prostřednictvím CallCentra. Data získaná prostřednictvím ISPOP budou na základě zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí zpřístupněna v informačních systémech resortu životního prostředí.

Eva Branišová

CENIA, česká informační agentura životního prostředí,

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down