01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Květnové setkání oboru vodního hospodářství

1. mezinárodní bienální konference VODA FÓRUM 2012 přináší aktuální odborné informace ze světa vodního hospodářství.

Program konference se bude věnovat nejen aktuální problematice nové legislativy, možnostem financování, ale i novým technologiím a trendům ve vodním hospodářství. VODA FÓRUM 2012, jehož pořadatelem a odborným garantem je SOVAK ČR, se uskuteční od 29. do 30. května v pražském Clarion Congress Hotel.

NOVÁ LEGISLATIVA

"Jednotlivé bloky konference se budou věnovat například problematice nové legislativy, důsledkům implementace legislativy Evropské unie v oboru vodního hospodářství, možnostem financování, ale třeba i udržitelnému zásobování vodou, hospodaření se srážkovou vodou nebo odpadními vodami atd.," řekla Miloslava Melounová, ředitelka kanceláře SOVAK ČR. Tato a další témata budou na konferenci detailně diskutovaná za přítomnosti významných přednášejících z ČR, Evropské komise DG ENVI, Anglie a Slovenska.


IMPLEMENTACE SMĚRNICE

Implementace Rámcové směrnice vodní politiky EU do národní legislativy přináší tlak na ochranu životního prostředí. Cílem je zabránit jakémukoli zhoršení vodních útvarů a chránit a zlepšit stav vodních ekosystémů a přilehlých mokřadů. Pro Českou republiku se jedná o problematiku velmi aktuální - více než 50 % pitné vody je totiž vyrobeno z vody povrchové. Ochrana kvality povrchových vod je tedy hlavním cílem aktualizace "Plánů povodí", které musí naplnit požadavek na ochranu životního prostředí s cílem zabránit jakémukoli zhoršení vodních útvarů.

ZÁSADNÍ ZMĚNY NOVELY ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH

Novela zákona o veřejných zakázkách č. 137 /2006 Sb., s účinností od prvního dubna 2012, přinesla zásadní změny pro veřejné zadavatele, tedy pro města a obce, vlastníky vodohospodářské infrastruktury. Jaké to jsou? "Jedná se především o snížení limitu u zakázek malého rozsahu na tři miliony korun u stavebních prací a limit jednoho milionu korun u ostatních zakázek. Dále pak zrušení institutu omezování počtu zájemců z řad dodavatelů, či povinné zrušení zadávacího řízení v případech, kdy zadavatel obdržel jen jednu nabídku. Nesmíme opomenout ani povinné uveřejnění smluv zadavatele s dodavatelem včetně všech dodatků, výši skutečně uhrazené ceny a seznamu subdodavatelů," vypočítává Miloslava Melounová.

Konference VODA FÓRUM navazuje na Mezinárodní vodohospodářskou výstavu VODOVODY - KANALIZACE, která přešla na dvouletou periodicitu konání. V sudých letech se tak bude konat mezinárodní konference VODA FÓRUM se svojí doprovodnou výstavou a v lichých letech, tj. v roce 2013, se uskuteční další ročník výstavy VODOVODY - KANALIZACE.

Podrobný program konference a více informací naleznete na www.voda-forum.cz

 

"Všechna témata konference jsou důležitá i pro města a obce, jakožto vlastníky vodohospodářské infrastruktury," říká ředitelka kanceláře SOVAK Miloslava Melounová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down