01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Kralupech vznikne nové vědecko-výzkumné centrum

Projekt je primárně zaměřen na podporu transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe, na expertní činnost a na inovace v oblasti stavební chemie, stavebních materiálů i stavebních odpadů.

Pod pracovním názvem VTP TECHNOPARK Kralupy připravují tento projekt Vysoká školá chemicko-technologická v Praze, Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze a město Kralupy nad Vltavou. Jedná se o ambiciózní mezioborový projekt procházející napříč chemickými technologiemi, materiálovým a stavebním inženýrstvím, dále i biochemií, chemickou a environmentální analýzou a stavební architekturou. Projekt nemá v podmínkách České republiky zatím konkurenci.

"Vědecko-technický park mimo Prahu je nutnou a nezbytnou podmínkou podávání přihlášek do projektů financovaných z evropských strukturálních fondů (EFS). výzkumu a transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe," říká prorektor pro strategii a rozvoj VŠCHT doc. Ing. Milan Pospíšil, CSc. V rámci VTP parku bude vybudováno celkem sedm odborných pracovišť/oddělení a pro výzkumné potřeby jednotlivých oddělení napříč VTP parkem budou k dispozici specializované laboratoře. Město Kralupy pro tento účel nabídlo jako budovu bývalého obilního mlýna v samém centru města.

Park by měl sloužit jako technologické centrum pro poskytování služeb specializovaného (tzv. "tailor made") aplikovaného výzkumu a vývoje v oblasti stavební chemie, testování stavebních a konstrukčních materiálů, efektivního využití stavebních odpadů, mikrobiální kontaminace staveb a stavebních materiálů. Měl by také pomáhat propojení akademického výzkumu s reálnou technologickou praxí. "Provedli jsme screening potenciálních témat mezi odborníky. Osloveno bylo na 70 průmyslových subjektů, o spolupráci jich má zájem dvanáct. Průmysl také bude mít možnost modifikovat výzkumný program podle svých potřeb," vysvětluje doc. Pospíšil.

Předpokládané investiční náklady odhaduje VŠCHT Praha na 260 miliónů korun, z nichž zhruba 40 milionů padne na přístrojové vybavení.

PŘIPRAVOVANÉ OBLASTI VÝZKUMNÝCH AKTIVIT

Sekce anorganických stavebních materiálů, izolací, pigmentů a pojiv

Sekce stavebních a izolačních materiálů na polymerní bázi

Sekce kovových stavebních a konstrukčních materiálů

Sekce žáruvzdorných a požárně odolných materiálů

Sekce zpracování a recyklace stavebních odpadů

Sekce mikrobiální kontaminace staveb a stavebních materiálů

Sekce pro expertní posuzování revitalizace, renovace a restaurování starých staveb a objektů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down