01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukládání oxidu uhličitého do přírodních hornin

Prezident podepsal vládní návrh zákona o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur. To bude v ČR možné od roku 2020. Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách má být podle plánu EU jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu. Počítá s...

Prezident podepsal vládní návrh zákona o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur. To bude v ČR možné od roku 2020. Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách má být podle plánu EU jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu. Počítá s technologiemi, jejichž pomocí se oxid uhličitý zachytává z průmyslových zařízení a poté se vtlačí do úložiště ve vhodné podzemní horninové struktuře.


Lhůta pro převzetí unijních směrnic do českého práva uplynula už loni v červnu, a Brusel proto zahájil s ČR příslušné řízení. Česku v něm hrozila pokuta v řádu desítek milionů korun.

Vláda plánovala umožnit provoz úložišť už od roku 2017. Sněmovna ale nakonec vyhověla požadavku Senátu, aby se začala úložiště povolovat až od roku 2020. Senátoři tříletý odklad zdůvodnili obavami, že uspíšením by se Česko zavázalo k nákladnému hrazení průzkumu pro umístění úložišť, o což by nyní mohli mít zájem spíše spekulanti. Poukazovali také na ekologická rizika ze samovolného úniku plynu z úložišť a na působení CO2 na geologické systémy.

Zákon počítá s tím, že zájemci o vybudování a provoz úložiště budou muset zjišťovat přítomnost a stav přírodních a umělých cest včetně studní a vrtů a to, zda plánované úložiště nezasahuje na území cizího státu. Norma má zakázat ukládání oxidu uhličitého do míst, kde jsou významné zásoby kvalitní podzemní vody určené pro zásobování pitnou vodou.

Také u nás by se měl v budoucnu zachytávat a ukládat oxid uhličitý - aspoň to žádá Unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down