01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Microsoft a osobité pojetí uhlíkové neutrality

Technický gigant ze Spojených států, třetí největší světový producent IT Microsoft, by rád dosáhl vyrovnané a "neutrální" uhlíkové ekonomiky.

Znamená to nejen inovovat systém výroby, ale také zapracovat environmentální a udržitelné přístupy při provozu datových center, administrativy a také letecké přepravy. Toho by chtěl Microsoft dosáhnout zavedením vnitřního uhlíkového trhu.

Aplikované pojetí "uhlíkové neutrality" Microsoftu by se tak přímo dotklo nejméně stovky dalších subdodavatelských firem. Vnitřní přerod má být zahájen k prvnímu červenci 2012. A jak by to mělo vypadat?

Pro každý výrobní úsek a jednotlivou divizi bude vytvořena databáze, která se bude zaznamenávat, kolik energie daného původu spotřebovávají, a zároveň kolik je v rámci jejich procesu výroby produkováno emisního uhlíku. Motivací provozních vedoucích bude systém odměn v případě, že se jim podaří výrazně a účelně snížit svůj uhlíkový "účet". Například začleněním ekologických postupů, důslednou recyklací či využíváním obnovitelných zdrojů energie.

Microsoft dosud nebyl právě na špici v "čistých technologiích", na rozdíl od Amazonu nebo firmy Apple. Naopak, výrobní praxe gigantu přitahovala velkou pozornost aktivistů z Green-peace. Od července by se ale Microsoft měl, podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), stát třetím největším odběratelem "zelené" energie USA. Ta by měla pokrýt 46 procent z celkové spotřeby společnosti.

Tuto snahu pochopitelně aktivisté z Greenpeace vítají, ale udržují si odstup. Ještě před měsícem byl totiž Microsoft v jejich seznamu nejhorších znečišťovatelů na prvních místech.

Zdroj: server Guardian.co.uk

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down