01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sanace areálu Transporty Chrudim

V červenci by měla začít sanace kontaminovaného areálu bývalého podniku Transporta v Chrudimi. Radnice v soutěži vybrala ze sedmi nabídek na odstranění ekologické zátěže sdružení firem složené ze společností Vodní zdroje Ekomonitor a Strabag. Výsledná cena dosáhla téměř 162 milionů korun včetně...

V červenci by měla začít sanace kontaminovaného areálu bývalého podniku Transporta v Chrudimi. Radnice v soutěži vybrala ze sedmi nabídek na odstranění ekologické zátěže sdružení firem složené ze společností Vodní zdroje Ekomonitor a Strabag. Výsledná cena dosáhla téměř 162 milionů korun včetně DPH. "Byla to nejnižší nabídka a je to zhruba o 15 milionů korun méně, než činila projektová cena," uvedl starosta Petr Řezníček (SNK-ED).

Areál po Transportě Chrudim, která zkrachovala v roce 1998, je zamořený těkavými uhlovodíky a znečištění v zemině je karcinogenní. Kontaminaci spodních vod brání hydrogeologická bariéra, jejíž provoz stojí osm milionů korun ročně.

Znečištěná zemina bude odtěžena do hloubky sedmi metrů, další, pětimetrová vrstva se bude čistit chemicky. Hotovo by mělo být za 14 měsíců po zahájení prací, další čtyři měsíce potrvá vyřízení administrativních záležitostí. Město ještě čeká, zda se neodvolá některý z účastníků tendru. Sanaci platí z 90 procent stát, věškeré další náklady ponese Pardubický kraj.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down